Neki događaji nalik su proročanstvima. Tako je beogradski koncert Amy Winehouse, održan 18. juna na Kalemegdanu, nažalost nagovestio kraj dive, koja je samo mesec dana posle neslavne svirke pronađena mrtva u svom stanu, u dobi od tek 27 godina. Uzrok smrti? Prevelika količina droge pomešana sa depresijom, nezadovoljstvom, odsustvom samopouzdanja i "ranama" koje su joj ostale od detinjstva, Blake-a, roditelja... 

Još jedan jun je bio proročki. 

Daleke 1962. godine, čuveni fotograf Bert Stern otputovao je u Los Anđeles ne bi li fotografisao Marilyn Monroe za američki Vogue. U tom trenutku Stern je bio jedan od tri možda najbolja i najuticajnija američka fotografa kome su posebna specijalnost bili slavni muzičari, glumci i ljudi iz sveta šou biznisa. Druga dvojica iz lige "najvećih" su bili Irving Penn i Richard Avedon.

Glumica i Bert su u apartmanu Bel Air Hotel proveli više od 24h, iako je prvi dogovor bio da se zadrže tek nekoliko sati. Bert je u tada bio vezan ugovorom za Vogue koji je od njega tražio da fotograf snimi više od 100 modnih strana godišnje.

Te večeri snimljena su tri "maratonska" seta fotografija - sa crnom Dior haljinom, sa prozirnom prugastom maramom i sa biserima. Ukupno, Bert je imao više od 2.500 fotografija među kojima su kasnije otkrivene i one gde on i Marilyn sede na krevetu, vidno raspoloženi, ogledajući se u ogromnom ogledaju, pored kog stoje čaše i flaša, očito načetog vina...

Kasnije u intervjuima, Bert je otkrio da je Monroe kasnila prilično i da se pojavila nakon nekoliko sati, u sedam uveče, ali da je ostala sa njim do sedam ujutru. Stern je takođe napomenuo da je Marilyn izgledala loše, kao i da je bila neispavana te da je imala pauze između snimanja tokom kojih je spavala. 

Kada joj je fotograf otkrio da želi da je snimi razgolićenu, MM je zamolila da koriste prozirnu prugastu maramu, jer nije želela da se vidi ožiljak koji je imala nakon operacije žučne kese koju je uradila relativno pred samo snimanje. Bert joj je izašao u susret i tako je nastao set sa maramom, inače nama jedan od njenih najomiljenijih koji otkriva koliko je Marilyn smršala.

foto: Instagram / allthings_mm

Ipak, nisu te završile u septembarskom izdanju Vogue već one na kojoj Marilyn pozira u raskošnoj, ali opet jednostavnoj crnoj Dior haljini, blago smešeći se u kameru. Iako su ove slike nagovestile kakvo je tada bilo stanje glumice, treći set u kome je Marilyn Bert uslikao u krupnom kadru, dok se ona poigrava sa biserima, gde su glumičine oči bile sanjive, opijene, tužne, melanholične, a opet toliko žive, nekako nam je najpoetičniji i najtužniji. Kao da se sva tuga ogleda u njenim očima, ali i nada.  

U tom setu Stern je otkrio da je imao želju da postigne isti efekat kao Edward Steichen sa Greta Garbo.

Po dogovoru, nakon seta Stern je glumici poslao duplikate ne bi li ona odobrila slike. Monroe mu je vratila snimke sa označenim "X" na nekim, odnosno na onim koje joj se nisu sviđale. Samo šest nedelja posle snimanja, Monroe je pronađena mrtva u svom stanu u dobi od 33 godina, a ovaj set je postao poznat pod imenom - Zadnje snimanje (Last Sitting).

Dvadeset godina posle njene smrti Stern je objavio kompletan editorijal i sa tim "X" slikama koje spadaju u poseban kolekcionarski momenat za sve fanove filmske dive.