Jedna od najvećih italijanskih muzičkih diva Anna Oxa rođena je u Bariju 1961.godine.

S obzirom da korene vuče iz Albanije,svoje ime i prezime Ilirijana Hoksha prilagodila je italijanskoj muzičkoj sceni i jeziku.

Anna je muzikom počela da se bavi kao vrlo mlada. Prvi nastup je imala već s 15 godina kada je otpevala pesmu Fiorellin del Prato.

"Oduvek sam želela da budem pevačica, a moji snovi su vrlo brzo postali stvarnost. Kao 14-godišnjakinja sam počela da nastupam u jednom baru u svom rodnom gradu Bariju, uz klavirsku pratnju maestra Sabina Skijanelija, i ubrzo snimila prvi singl. Tako da za mene nije bilo dileme čime ću se u životu baviti", izjavila je jednom prilikom.

(Italians do it better: 50 izdanja koja dokazuju da Milano ima najatraktivniji street style)

Tokom karijere, zbog svojih erotično stilizovanih nastupa i zavidnih glasovnih potencijala postala je svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. Dve godine nakon prvog pojavljivanja u medijima, Anna je na Sanremu kao mlada pevačica koja obećava osvojila drugu nagradu s pesmom Una Emozione da Poco. Od tada nije prestala da niže hitove, a Sanremo je postao nezamisliv bez nje.

Svoju popularnost dodatno je podigla 1988. godine vodeći najpopularniji nacionalni televizijski šou Fantastico, gde je pokazala i zavidne glumačke i imitatorske talente.

1989. osvojila je prvo mesto pesmom Ti Lascerò, a te godine je s numerom Avrei voluto osvojila 56 bodova i završila na 9. mestu na Evroviziji predstavljajući Italiju.

Deset godina kasnije Anna Oxa je ponovo pobedila na Sanremu s pesmom Senza pietà. Zapažena je ostala i njena pesma E Tutto un attimo, koja je toliko zahtevna za pevanje, da su se samo retki usudili da je obrade. Pesmu je obradila Tereza Kesovia, u čijoj se izvedbi pesma zove Samo ja.

Anna se na Sanremu pojavila i 2013. s pesmom La Mia Anima D'uomo.

Uz svoj moćni glas, uvek se isticala i svojim ekstravagantnim izgledom. Svaki njen nastup pratio je i novi imidž koji su mnogi kopirali. Početak 2000-ih Oksi je doneo i privatni i profesionalni preobražaj. Albumom L'eterno movimento okrenula se etno melosu, posebno onom njenih albanskih korena.

Široj javnosti nije zanimljiva samo zbog fascinantne karijere, nego i zbog burnog privatnog života. Nakon prvog muža Franka Ciania, udala se za Gianni Bellema, bubnjara rok grupe New Trolls s kojim je dobila dvoje dece - ćerku Francescu i sina Quazima.

Drugi razvod je bio prilično buran, a najveće zanimanje izazvao je njen treći brak s milijarderom Behgjet Pacolliem, kontroverznim preduzetnikom poreklom s Kosova, koji je propao, kako je on izjavio - zbog Annine posesivnosti i ljubomore.

Četvrto "Da" je rekla svom 22 godine mlađem telohranitelju Marco Sansonettiu, ali su se razišli 2009. godine.

I dalje redovno nastupa i ide na turneje, a bila je i član žirija popularnog takmičenja za mlade u Italiji Amici.

Njene pesme se i dalje izvode i bude sećanja na neka davna prošla vremena...

Izvor: tportal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/