Moda čini veliki deo svakodnevice, te nije ništa čudno što se uspela proširiti na sve moguće segmente života, pa i umetnosti.

(Najveći zavodnik zlatnog holivuda: Ženio se čak 5 puta, ali je voleo samo jednu ženu)

Možete je shvatati trivijalno, pratiti trendove, graditi svoj lični stil, savetovati druge ili pretvoriti svoju ljubav u umetnost.

Razni su načini na koje se moda koristi kao forma, a razna su i njena shvatanja. 

Među jednim od najvećih ikona 20 veka stoji Frida Kahlo. Dobro je poznata po svojoj obrvi i šarenim odevnim kombinacijama. 

Detaljnije posmatranje Fridinog odevnog stila otkriće nam paralelu s njenim slikama. Naime, kako je volela da prikazuje dualnost i bit priče naglasi uspoređivanjem na platnu, tako je i njen stil vešto spajao ono zapadno s tradicionalno meksičkim osveštavajućim kulturnim i nacionalnim identitetom i feminizmom. Njen imidž se komercijalizuje do dana današnjeg. 

Salvador Dali možda nije prva osoba koja pada na pamet kad se radi o modi, no večito uglađeni gospodin, brkova koji prkose gravitaciji imao je doista zanimljiv pogled na modu.

Svoje kreacije stvarao je većinom u svrhu umetnosti, kako što je ogrtač s fijokama ili jastog haljinu, koji više podsećaju na odevne predmete nego skulpture. Zanimlljivo je njegovo veoma praktično shvatanje svakodnevne mode. Te, kad bi čitao svoje manifeste, obuo bi premale cipele ne bi li ga stiskanje učinilo dostvojanstvenijim.

Od svih umetnika, najužu istoriju s modom imao je Andy Warhol. Njegov pravac, pop art, često je motiv, tema ili čak sinonim modnim kolekcijama. Od kad je izložio svoje printove Campbell’s supe s čijim je motivom haljine nakon toga prodavao i sam Campbell’s, krojački svet ga se ne može zasititi. Kako je Andy imao naviku da daje glamur običnim stvarima, na tapetu je naravno došla i odeća. Oslikavao je razne odevne predmete, a vrhunac njegovog motiva mode jeste naslovnica Vouge-a. ”Moda više nije ono što nosiš kad ideš negde, već sam razlog da odeš.”

Izvor: Elle.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/