Kao i svakog decembra poslednjih 18 godina, Chanel je održao svoju Métiers d’Art reviju, kojom legendarna francuska modna kuća odaje priznanje svim onim malim manufakturama koje rade za nju ili pod njenim okriljem, a odgovorni su isključivo za ručni rad i originalne detalje poput rukavica, šešira, nakita i raznih drugih aksesoara.

Ali ovo je prvi put da se ova značjana revija odigrala pod vođstvom Virginie Viard, naslednice velikog Karla Lagerfelda koji je preminuo u februaru ove godine.

Virginie je bila Karlova desna ruka čtave tri decenije, te su njen talenat i sposobnost ne dovode u pitanje od kada je preuzela ovu značajnu poziciju ne samo u čuvenoj modnoj kući, već i generalno u svetu mode.

A da u Virginie ne treba ni najamnje da sumnjamo ona nam je to još jednom dokazala, na ovogodišnjem tradicionalnom eventu koji se je ovaj put održao u Parizu.

Uz pomoć rediteljke Sofie Coppole, sa kojom kuća često sarađuje, osmišljen je koncept scenografskog rekreiranja Rue Cambon 31, legendarnog ateljea Gabrielle Coco Chanel u kome su pre praktično jednog čiatvog veka održane prve Chanel revije.

Virginie je objasnila kako je pri dizajniranju kolekcije zamišljala legendarno stepenište u ateljeu i devojku koja se njime spušta. Što bi ona nosila? Koju haljinu? Koje cipele?

Kolekcija se u estetskom smislu čvrsto drži Chanelovih prepoznatljvih kodova kao što su vrlo nosiva odela od tvida, dok su vodeći aksesoar biseri i proštepane torbice, ali ovoga puta u nešto drugačijoj formi.

Kada su u pitanju trendovi, ističu se dva koja su nam zapala za oko.

Jedan od njih je definitivno isticanje struka u prvom planu. Kako? Prvenstveno visoko sečenim jaknama volumioznih formi, a potom suknjama bez pojasa. Dakle u godini pred nama prvi obratite pažnju na jakne i bjejzere cropped formi.

Drugi prognoziran trend tiče se akseosara, a kada govorimo o Chanelu, onda su to naravno duge nanizane ogrlice. Nije nužno da budu od bisera, ali jeste da su dužine minimum do pupka, da ih je nekoliko i da na sebi poseduju sitne detalje.

Posebno obratite pažnju na dužinu, jer sudeći po Chanel predikciji za narednu godinu: ništa nije previše dugo, pa čak ni ogrlica do kolena! O, da. I zapamtite da ste to prvi put videli ovde!

Izvor: elle.hr/elle.sr