Na licu vam se pojavi bubuljica, vi planete, lice bukne. Da li vam je poznat ovaj začarani krug?

Uzročno-posledična veza između psihe i kože nije samo logična, već i naučno dokazana. Istraživanja pokazuju da ljudi sa aknama imaju povećan rizik od anksioznosti i depresije, te da takva psihička stanja mogu dodatno pogoršati izgled lica i kože. 

Kada ste tužni, uzrujani ili uznemireni, vaše telo proizvodi hormon stresa (kortizol) koji, pored mnogih drugih funkcija, podstiče vašu kožu da proizvodi više ulja. Više ulja znači i više bakterija, a više bakterija - više bubuljica, objašnjavaju stručnjaci. 

Kortizol takođe izaziva i upale, čineći kožu crvenom i podbulom, čemu smo svedočili toliko puta pred ispit ili važan poslovni sastanak.

Lečenje kože može da pomogne vašem mentalnom zdravlju, ali i lečenje mentalnog zdravlja može da pomogne vašoj koži.

Iako vam se čini kao floskula da je briga o mentalnom zdravlju podjednako važna kao i ona o telesnom, u pitanju je činjenica. Psihoterapija će vas naučiti veštinama za suočavanje sa stresom i onim životnim okolnostima koje vam izgledaju kao da su nerešive.

Svaki put kada pomislite da vi to možete sami, setite se da ne biste bili tu gde jeste da ste mogli.

Joga, meditacija i vežbe disanja jesu poželjni, ali ne i dovoljni ukoliko su vam nezdrave emocije preuzele kontrolu nad životom.

Rad sa psihoterapeutom otkriva vam nove perspektive, daje mogućnost da sagledate širu sliku i budete objektivniji. Konstruktivni saveti poboljšaće kvalitet vašeg života i naučiti vas kako da izbegnete burne reakcije, dramatične scenarije i osećaj da ste ''zaglavljeni''. Samim tim, sprečićete i erupciju kože.

Znamo da ovo nije jednostavno kako se čini i ne pokušavamo da vas uverimo u to. Pokušavamo da vas nagovorimo da pomognete sebi odlaskom kod dermatologa, psihoterapeuta ili bilo kog lekara koji će vam pružiti efikasne metode za savladavanje životnih prepreka.

I za kraj ne zaboravite - akne nisu nešto čega treba da se stidimo i što moramo da skrivamo. One su prirodne, normalne, i u nekom trenutku života ima ih svako od nas. Krenite polako u svoju misiju zdravog života - radi sebe i ličnog osećaja zadovoljstva.

Da li ste znali da psihoterapija može da vam pomogne u lečenju akni i bubuljica?
Foto: Shutterstock

Tekst: Tara Đukić