Instagram post nove naslovnice Vogue-a oborio je sve rekorde i postao  najbrži u istoriji da dobije million lajkova. Postala je kontraverzna tema meseca u istoj meri u kojoj se vodila polemika kada su se Kim i Kanye našli na naslovnici istoimenog magazina ili pak, Tess Holiday na naslovnici britanskog Cosmopolitana. Devetnaestogodišnja pevačica bavi se muzikom od svoje četrnaeste godine, te je sazrela (i sazreva) pod pogledom i osudama javnosti. A mi kao javnost, umemo da budemo i više nego maliciozni.

Inače prepoznatljiva po neon zelenom izrastku i vrećastoj odeći, Eilish se medijski pozicionirala kao neko ko stoji nasuprot stereotipu mlade pevačice u usponu - držala se svog stila, muzičkog i modnog. Izbegavala je hiperseksualizovani imidž koji neopravdano prodaje albume i “krila” se ispod predimenzionirane i muškobanjaste odeće: “Niko ne može da ima mišljenje o meni zato što nisu videli šta se nalazi ispod odeće. Niko ne može da kaže: “Ona je mršavo-debela, ima ravno dupe, ima ogromno dupe”.Ne mogu da kažu zato što ne znaju”, izjavila je pre par godina. I istina, njen pristup modi je oduvek bio netradicionalan. Takođe, svet je sigurno više pažnje obratio na njen glas, stihove i poruku koju šalje upravo zato što nisu bili u prilici da se fokusiraju na njeno telo. Možda su je zbog toga čak više i poštovali.

Kada je pre par dana objavljena naslovnica inspirisana retro pin-up estetikom, Billie je jasno stavila do znanja da je u pitanju njena vizija i želja da sebe prvi put predstavi na drugačiji način, kao i da je uz pomoć empatičnog i kreativnog tima to uspela i da uradi. Mnogi su bili oduševljeni, ali se jasno izrazila i druga krajnost. Prodala se. Postaje dosadna. Sada se seksualizuje kako bi prodala album koji uskoro treba da izađe. Mnogi su se čak osećali izdatim njenom transformacijom. Njen dotadašnji način oblačenja, skroman i prekriven, istinski je bio jedan od razloga zbog kojih se smatrala uzorom mladim devojkama i muzičkoj industriji, i poruka koja je to pratila je u tom trenutku bilo pravo osveženje. Od tada je prošlo pet godina i skoro njeno celo tinejdžersko doba. U međuvremenu, Eilish je odlučila da je vreme za promenu i uz rečenicu “Radi se o tome šta te čini da se osećaš dobro” se ogolila pred kamerom.

Vredi setiti se da se ispod te predimenzionirane odeće pre svega nalazila mlada devojčiča, talentovana i prelepa, koja je u procesu pronalaženja sebe htela da svoje telo (i srce) zaštiti od nepozvanih pogleda. Nasuprot mišljenju da je ovim potezom prešla preko sebe i to što predstavlja kao javna ličnost, Billie je ovim potezom samo ojačala svoju poruku. “Odjednom si licemerna ako želiš da pokažeš svoju kožu. Pokazivanje svoje kože i svog tela - ili nepokazivanje istog - ne bi smelo da znači nedostatak poštovanja”, rekla je novinarki Lauri Snapes. Ipak, nije bilo toliko davno kada žene nisu imale pravo na transformaciju, predomišljanje, promenu. U mnogim zemljama u svetu to i dalje nemaju. I dok se vodi polemika o odluci da Eilish pokaže ili ne pokaže dekolte u javnosti, manje privilegovane žene širom sveta se bore za pravo na život.

Ukoliko imate prostora i slobodu da se u životu nekad transformišete, predlažem da se vodite primerom Billie Eilish, i da to bez bojaznosti uradite, jer se neko generacijama unazad borio za naše pravo na samoistraživanje. Kroz posao, odnose, modu i život - do sledeće metamorfoze.

Piše: Anja Paspalj