Kada još podrobnije razmislimo, ne samo u proleće nego i na jesen. Mada ga većina modnih znalaca smatra prolećnim outwear komadom.

U pitanju je bezvremeni model: trench coat ili skraćeno trench ili tačnije na srpskom: klasičan mantil.

Neverovatno je koliko je ovaj komad dobio na značaju poslednjih sezona, ali ne bilo gde, već u krugu najpoznatijih trendseterki i najvećih modnih gurua koji ga šetaju ulicama Njujorka, Pariza, Milana i Londona.

Naravno, verzija koja je u trendu ove sezone nije baš u potpunosti ista kao i ona iz 70-ih godina prošlog veka, kada je trench mantil posedovala svaka poznata i manje poznata glumica iz tog doba od Anne Karine do Audrey Hepburn.

Međutim, posedovala ga je i svaka kuća u bivšoj Jugoslaviji, kako tokom 70-ih, tako i tokom 80-ih godina. I posedvola ga je kako u varijanti za žene, tako i u onoj za muškarce.

Oni modeli koji su trenutno u modnom fokusu više se osvrću na modnu eru iz perioda 80-ih godina, a to podrazumeva formu koja je više oversized sa naglašenim naramenicama.

Međutim, tu su i klasični Burberry trench mantili - midi dužina, kroj koji prati siluetu, pojas koji naglašava struk i obavezna krem boja.

Novina ove sezone jesu modeli u svim mogućim bojama i sa malim osilacijama u formi ili u vidu detalja - poput veće kragne, debljeg pojasa, maksi dužine i slično.

Ukoliko posedujete onaj u bež nijansi ili crni, predlažemo da investirate u tamno sivi ili maslinasto zeleni, a ako ste bar malo odvažniji i ne razmišljate o tome da ga nosite zaista zauvek (iako je to po svoj prilici moguće) onda se definitivno opredelite za model u jarko plavoj ili ljubičastoj boji.

Ovo je jedini prolećni komad odeće koji ćete nositi i sledeće sezone. Ne samo sledeće, već i one naredne. Zapravo, kada bolje razmislimo: ceo život!