Sigurno da su i vama, baš kao i nama tokom odrastanja roditelji govorili da ne bacate hleb, da nije lepo i da možete sigurno još toliko malo da pojedete.

I obrni okreni, ta navika o nebacanju hleba nam se uvukla u svakodnevicu, zaista nam je teško da bacimo ostatke hleba, pa se oni vuku danima po kesama sa hlebom.

Međutim, oni zaista ne moraju da s ebace i mogu da se pojedu, a pritom budu iskoristljivi na najbolji mogući način - u vidu novog ukusnog jela.

Pica od starog hleba

Potrebno je: 200 grama slaninice (isečene ne tanke listiće; a može i šunka); 200 grama kačkavanja; maslinovog ulja po želji; 2 čena belog luka; 100 ml paradajz soka; origano

Priprema: Hleb zasecite što više možete, ali vodite računa da ga ne presečete do kraja. Neka mu donja kora ostane cela. U činiji pomešajte sok od paradajza, maslinovo ulje i origano pa sa tom mešavinom premažite svaku pukotinu u zasečenom hlebu. U te zasečene delove složite slaninicu i kačkavalj i sve gurnite u zagrejanu rernu na pola sata.

Kolač od starog hleba i jabuka

Sastojci: 150 g šećera, 150 g maslaca, 6 jabuka isečenih na kolutove, stari hleb isečen na kocke, 200 ml mleka, 2 jaja, 200 ml slatke pavlake.

Priprema: Šećer stavite u dublju šerpu i pustite da se rastopi na laganoj vatri pa mu dodajte 150 g maslaca. Kada smesa provri u nju dodajte 6 jabuka isečenih na kolutove. Pustite da smesa vrti 5 minuta i to na laganoj vatri.

Zatim jabuke izvadite jednu po jednu i slažite ih u vatrostalnu činiju. Sačuvajte smesu koju ste dobili kuvanjem jabuka. Zatim na jabuke poslažite stari hleb isečen na kocke pa po vrhu stavite još jabuka.

U posebnu činiju umutite slatku pavlaku i mleko, kao i dva jaja, pa sve to prelijte preko jabuka i hleba. Pecite jedan sat na 180 stepeni celzijusa.

Nakon toga, izvadite kolač i preko njega prelijte smesu u kojoj su se kuvale jabuke. Možete dodati i prstohvat cimeta.

Musaka od hleba

Sastojci: 250 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 1 šargarepa; 1 kašika masti; 200 g kisele pavlake, 2 jaja, stari hleb, 300 ml mleka; so i biber; 50 g kačkavalja

Priprema: U tiganju prodinstati crni luk i beli luk pa im dodati rendanu šargarepu. Kada luk postane staklast dodati i meso pa dinstati dok sasvim ne bude gotovo. Dodati začine.

U vatrostalnu činiju poredati kriške starog hleba, pa preko njega dodati gotov fil pa zatim još jedan sloj hleba. U posebnu činiju umutite jaja, pavlaku i mleko i malo soli. Sve to prelijte preko musake i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Pred kraj dodajte kačkavalj.

Izvor: Stil.rs