Na izložbi „Život, Misli, Snovi” prvog septembra od 18 – 20 časova u novootvorenoj Galeriji Vasić (Kosovska 16) Beograđani će imati priliku da po prvi put vide neke od kolaža umetnika Ivana Tabakovića.

O izložbi

Autor izložbe Vladimir Vasić opredelio se za šesnaest kolaža nastalih u periodu od 1965. do 1975. godine, iz kojih se može steći uvid u vrlo značajan segment stvaralaštva Ivana Tabakovića, a novim čitanjem i sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko estetskim svetonazorom. Značaju ovih kolaža, doprinosi i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića.

Za ovu izložbu kolaži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, od kojih većina nikada nije izlagana, a jedan od kurioziteta je da su 4 kolaža upravo sa pomenute izložbe u Njujorku sada ponovo pred našom publikom.

Prostor 1967
Ivan Tabaković 

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama svih dela i tekstom koji je pisao istoričar umetnosti Jerko Denegri. A sam Tabaković je govorio o svojim kolažima: „ ...to su moje intime beleške, zapisi o raznim vidovima i problemima našeg života i opstanka, koji se kreću od misli snova do misli stvarnosti, i obrnuto. To je izmaštana stvarnost, i preformulisana realnost. Mislim, dakle maštam!"

Izložbu možete pogledati do 1. oktobra 2021. godine.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Vlastiti zatocenici 1965
Ivan Tabaković 

O umetniku

Ivan Tabaković rođen je 1898. u Aradu u današnjj Rumunij.

Slikarstvo je učio na Akademiji likovnih umetnosti u Budimpešti, a potom na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i obrt u Zagrebu. Godine 1922. odlazi u Minhen, gde je dva semestra pohađao Akademiju lepih umetnosti u klasi profesora Beker-Gundala i Hansa Hofmana. Studije završava u Zagrebu u klasi profesora Ljube Babića. U Zagrebu sa Otonom Postružnikom 1925/26. osniva i vodi privatnu Slobodnu slikarsku školu i jedan je od osnivača umetničke grupe Zemlja.

1937 - Dobija Grand Prix za slikarstvo i keramiku na Svetskoj izložbi u Parizu. U Beograd dolazi 1938. godine. Jedan je od osnivača Škole za primenjenu umetnost, koja će kasnije prerasti u beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti. Jedan od osnivača beogradske grupe Dvanaestorica.

Ratne godine provodi u Beogradu. U sastavu selekcije Jugoslavije na 34. Bijenalu u Veneciji 1968. godine- izlaže ciklus Izvori likovnog istraživanja i stvaranja.

Sa Nedeljkom Gvozdenovićem inicira osnivanje Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Godine 1965. postaje dopisni, a 1972. i redovni član SANU. Dobitnik je i Sedmojulske nagrade, Ordena rada, kao i Povelje Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije. Dobitnik je Politikine nagrade 1963. godine. Uručeno mu je priznanje za naročite zasluge i doprinos za uspešni razvitak Univerziteta u Beogradu 1974., a naredne godine odlikovan je nagradom AVNOJ-a SFRJ za stvaralaštvo i rad od opšteg značaja. Njegova dela su u kolekcijama mnogih galerija i muzeja.

Galerija Vasić
Vladimir Miloradović i Vladimir Popović