Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gastro

Sandra Pecić podelila je sa nama svoj omiljeni prvoseptembarski recept za kruške u mak testu. Počnite da prepisujete!

Autor Tara Đukić
Autor Tara Đukić

Naša omiljena gastro blogerka Sandra Pecić, osnivačica bloga i Instagram stranice ''Ko to tamo'', podelila je sa nama svoj omiljeni prvoseptembarski recept za kruške u mak testu.

Izvor: Privatno vlasništvo

Prvi septembar nikad nisam umela da odigram hladnokrvno.

Još uvek neraspakovani koferi.
Peglanje posle dva meseca izgužvanosti.
Nalepljena slika Kasandre na torti Reformi.
Uparivanje čarapa.
Nove sveske i nepročitane lektire.
Navijanje sata i oprema za fizičko.
Roditeljski sastanci koji mi se keze.
I prehlade.
Kišobrani i kabanice.
Mokro lišće i uvelo cveće.
Raspored časova.
Doručkovanje.
Razredna.
Muzička.
Predčas.
Dvočas.

A ustvari, ima li šta lepše od biranja novih šarenih gumenih čizmica za predstojeću jesen i novu školsku godinu?

Moja deca su velika i priznajem, trebalo mi je, nakon završetka njihovog školovanja, malo više vremena da sagledam 1. septembar drugačijim očima. Pre nekoliko godina slučajno je uz prigodan tekst na mom blogu baš tog datuma osvanuo novi recept, koji je postao dosta popularan i voljen.

Od tada, više namerno nego slučajno, obeležavam prve dane septembra baš uz ovu jednostavnu i lepu poslasticu - kruške u mak testu.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 200ml jogurta
  • 120ml ulja
  • 80g šećera
  • 2 kesice vanilina ili kašika vanila arome
  • 200g brašna
  • puna kašičica praška za pecivo
  • 120g mlevenog maka
  • 7-8 komada manjih krušaka
Izvor: Privatno vlasništvo

Priprema:

  • Žicom za mućenje ulupajte jaja pa im redom dodajte sve ostale sastojke. Prašak za pecivo obavezno umešajte u brašno pre dodavanja. Na samom kraju dodajte mak.
  • Rernu uključite da se greje na 200 stepeni.
  • Kruške oljuštite i ostavite cele sa sve peteljkama. Nožem malo odsecite svakoj dno tako da mogu da u pekaču stoje uspravno. Naredjajte kruške a onda oprezno izmedju njih sipajte pripremljenu smesu za testo. Smesa će se lepo rasporediti i poravnati, tako da kruške ostaju neumrljane.
  • Pecite 40-45 minuta na 200 stepeni. Zatim isključite rernu i ostavite kolač još neko vreme u njoj.
  • Topao kolač možete poslužiti uz kuglu sladoleda. Hladan možete preliti otopljenom čokoladom ili jednostavno posuti prah šećerom.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity