Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTVARANJE IZLOŽBE ''OTISCI GRADITELJA'': Upoznajte se sa bogatim stvaralačkim opusom arhitekte Branka Pešića

Ne propustite otvaranje izložbe o arhitekti Branku Pešiću u petak, 22. oktobra, u 19h u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

 4-BP sajam Poznanj_ (002) Izvor: Promo

Arhitekta Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku delatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina posle započetih radova.

 3-BP Beogradjanka (002) Izvor: Promo

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je preko dvadeset nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini.

Bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija i učesnik izložbi. Na mestu predsednika sekcije arhitekture ULUPUDS-a je bio 14 godina, a zatim četiri godine i predsednik ULUPUDS-a. Predsednik Saveza primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije - SPID-JU bio je godinu dana.

 2-BP Crtez hrama Sv. Save 1994 (002) Izvor: Promo

Za svoj rad dobio je više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju.

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Autorski tim: Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović

Izložbu će otvoriti g. Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i likovni kritičar, a trajaće do 5. oktobra.

 image002 Izvor: Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity