“Almost every night, I sit in bed and stare at my phone. Then I fall asleep and dream about the internet.“ Ovim rečima počinje jedan članak u online magazinu WEIRD pod nazivom Do you dream in internet? Don’t freak out. Činjenica je da živimo u hiper-tehnološkom vremenu i da je naša realnost okupirana sajber prostorima, a nekad su ta dva toliko isprepletana da ih je teško, može se reći čak i nemoguće odvojiti. Naše kolektivno iskustvo je obojeno online platformama, socijalnim mrežama i rapidnim tehnološkim napretkom. Slike Sofije Pavković gotovo da su apstraktne, a obrisi nasumičnih predmeta kao da se naziru iza plavičasto bele zavese koja obavija čitavu površinu platna. Nazivi na engleskom jeziku, fragmentirani i magloviti poput sadržaja na slikama, kao da opisuju delić sna ili onoga što nam nakon buđenja od njega ostaje. (...)

A kako mi funkcionišemo pod uticajem snova? Kako stvaramo inspirisani njima, kako ih beležimo i pamtimo, i kako oni oblikuju naš kreativni prostor? Možemo li uopšte odrediti koji je značaj snova i šta oni predstavljaju u našim kreativnim procesima? Da li uopšte možemo da detektujemo koji procesi u našem razmišljanju i stvaranju potiču od snova?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se Sofija Pavković bavi - ne dajući konačne odgovore, već samo istražujući opcije u svojoj samostalnoj izložbi u Kvaki 22 pod nazivom Almost every night (...).

i love doomscrolling - 30 x 40 cm - akril na platnu - 2024.jpg
Press 

Pavković u Kvaki 22 pokušava da stvori hibridni prostor koji nalikuje lucidnom snu. Kroz vizualne i zvučne efekte kreira amalgam različitih nadražaja kako bi izbrisala granice između stvaraoca i posmatrača i stvorila prostor zajedničkog sanjanja.

iz teksta kustoskinje Bojane Jovanović

by carrying your heart on your sleeve you risk losing it - 30 x 40 cm - akril na platnu - 2024.jpg
Press 

O umetnici:

Sofija Pavković (Zaječar, 2000) je završila osnovne studije slikarstva u klasi profesora Dobrice Bisenića 2022. godine sa prosečnom ocenom 10. Na istom fakultetu je završila i master akademske studije slikarstva kao studentkinja generacije u klasi profesora Zorana Dimovskog 2023. godine i odbranila master rad na temu „Buđenje podsvesnog uma: Snovi na papiru i njihova transformacija u prostornim radovima“. Nosilac je stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2019/20. i 2022/23. godinu i stipendije Ministarstva omladine i sporta „Dositeja” za 2021/22. godinu. Nagrađena je drugom nagradom Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik 2021. godine. Do sada je realizovala dve samostalne izložbe – Hypnagogia u KC Živi i Izložbu studenata generacije FLU i FPU u galeriji „Izlozi“. Učestvovala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih izdvaja Bienvenue art fair sa Galerijom “Laufer” u Parizu, Masterpieces V u umetničkom prostoru „U10“, i „Wanna be the hero of the story?" u umetničkom prostoru „U10“. Živi i stvara u Beogradu.

Sofija Pavković.jpg
Press