Zvezda serijala Harry Potter, mlada i talentovana Emma Watson (24) uzdrmala je sinoć internet moćnim govorom koji je održala u Ujedinjenim nacijama. Ljupka engleska glumica koja je u julu imenovana ambasadorom dobre volje (Godwill Ambassador) pri ogranku Ujedinjenih nacija, UN Women, ovim govorom je lansirala kampanju HeForShe koja se bavi promocijom i zalaganjem za bolji položaj žena u svetu i rodnu ravnopranost.

Emmu, koja je vidno imala tremu pred ovaj važan govor, predstavio je generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon. Iako se u glasu mlade zvezde osetilo podrhtavanje, Emma je uspela da zadrži pažnju svih prisutnih emotivnim i krajnje iskrenim govorom.      

"Feminizam nije uperen protiv muškaraca, ali po pravilu, osobe koje se izjasne kao feministkinje, budu etiketirane kao osobe koja mrzi muškarce. Takva žena  je odmah previše snažna, agresivna i neatraktivna. To znam, jer kada sam se sama tako deklarisala, mnogi su me posmatrali na ovaj način.”

Britanska zvezda je napomenula da svi moraju prestati da povezuju feminizam sa mržnjom.    

"Ja sam iz Britanije i smatram da je fer da budem plaćena jednako kao muškarac. Takođe, smatram da bi u društvu trebalo da imam jednak status i poštovanje koje ima suprotan pol. Ali, nažalost, moram da izjavim da na svetu ne postoji zemlja u kojoj sve žene mogu da očekuju ova prava,” izjavila je Emma.  

U toku govora, Emma je iskoristila priliku da sve muškarce pozove da se pridruže ovoj borbi za jednaka prava.

“Kada muškarci ne bi imali potrebu da drže sve konce u svojim rukama, svu kontrolu, žene ne bi morale da budu ‘ukroćene’. Kada muškarci ne bi morali da budu toliko agresivni, ne bi li bili prihvaćeni, žene ne bi morale da budu pasivne, niti da osećaju da moraju da se povuku u senku..“ 

Dodavši…

“Želim da nam muškarci pomognu. Zbog svojih kćerki, sestri, majki, kojima će njihova borba pomoći da se oslobode predrasuda. Ali zarad i sinova, kako bi dobili prliku da budu emotivni, ljudi koji mogu da pogreše i da budu povređeni, ne bi li bili iskreniji prema sebi i postali ona najbolja verzija sebe.”