Pariska nedelja mode počela je pompezno. Nakon sjajne kolekcije zlatnog dečka mode Simona Porta Jacquemusa, usledile su fantastične revije Saint Laurenta i Diora! Dior nas je vratio skoro pedeset godina unazad u Pariz u kom su održani studentski protesti za jednakost polova! 

Od kada je na čelu francuske kuće, Maria Grazia Chiuri je definitivno odlučila da osmišljava kolekcije koje osnažuju i ohrabruju žene da se bore za svoja prava. Najnovija kolekcija je tako kanalisala tu težnju i borbu mladih studentkinja koje su sredinom šezdesetih godina prošlog veka pokrenule svojevrsnu revoluciju u vidu protesta.

"Premotali smo film skoro pola veka unazad kada su revolucionarne i aktivističke misli pokrenule celu jednu generaciju dajući ženama vetar u leđa, veru u bolje sutra i jednakost koja je i danas upitna. Upravo na veliku godišnjicu tih protesta, Maria je odlučila da jesenja kolekcija bude omaž toj borbi i teškim vremenima", stoji u saopštenju Diora. 

Revija je održana u muzeju Musee Rodin koji je spolja bio prekriven kolažima i posterima na kojima su se nalazili isečci iz novina, intervjui ali i citati žena poput Hillary Clinton koja je 1995. godine izjavila "Women's Rights Are Human Rights".

Što se tiče kolekcije koju su u prvim redovima ispratile Cara Delevingne, Olivia Palermo, Winnie Harlow i druge It devojke mode, ona je odisala tim buntovničkim momentom iz 60-ih.

Reviju je otvorio model odeven u crno-beli džemper na kom je bio utkan natpis "C'est Non Non Non et Non!" (u prevodu "Nikada ne prihvatajte NE, NE i NE!") nadograđen kariranim pantalonama 3/4 i moćnim crnim čizmama.

Pačvork čizme u paru sa teddy beličastim kaputem i končanom belom haljinom, šubarom i žutim naočarama za sunce? Kupljeno!

Većina modela je za aksesoar imala moto beretku dok je red sjajnih čizama takođe bio primećen i zapamćen!

Ovom kolekcijom Maria je dokazala kako početni aktivistički sa debi kolekcijom "We Should All Be Feminist" nije bio samo za jednu sezonu plan, već samo početak Diorove borbe da bude uključen u aktuelnu revoluciju čije obrise tek naslućujemo.

Pogledajte na sledećoj stranici još detalja sa DIOR revije:

PageBreak

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/