Naime renomirani pariski kreator Franck Sorbier, koji je svoju prvu samostalnu kolekciju prikazao davne 1987. godine, a tek 2005. godine osnovao brend koji nosi njegovo ime, nakon dokazane kreativnosti u modnim kućama poput Chantal Thomass i Thierri Mugler, danas postiže status visoke mode po kojoj ga poznajemo. Kolekciju pod nazivom “Muse En Scène”, u duhu nemog bioskopskog rimejka kroz tradicionalne čeptere, prikazuje unikatne crno-bele kreacije zanimljivih formi, veličajući ručno ukrašavanje čipkanim detaljima. Animacije su bile sjajne, pojavljivanje francuske glumice Catherine Wilkening u glavnoj ulozi bila je veličanstvena oda svim umetnicama koje su se oslobodile u dvadesetom veku, a sekvence snimljene u dizajnerovom ateljeu u Parizu na pravi način su dočarale prikazane scenske siluete. Odlična uvertira za još jedan dan Haute Couture nedelje, ali naravno svi smo jedva čekali naredne dve kolekcije koje su usledile. Fendi Couture, pa Victor&Rolf – melem za naše fashion duše!

Fendi Couture - ma koje ludilo! Sve je počelo kao da će još jednom, u ovim digitalnim revijskim prezentacijama, akcenat biti scenografija uz pozadinsku priču, ali onda je revija krenula. Apsolutna pobeda. Dokaz kako trendovski potencirana sinergija različitih aspekata umetnosti sa modom ustvari treba da izgleda. Čekajte, a još NAOMI, CHRISTY i KATE! Još veće iznenađenje bila je famozna Demi Moore, koja je neočekivano otvorila show. Pa gde ćete bolje od ove lucidno uvezane korelacije virtualnih prikaza revija sa video formatima, nego sa ovakvim trijumfalnim, a neočekivanim manifestom. Ali, da se vratimo na modnu ekspresiju. Prezentovana kolekcija bila je debitanska za novoimenovanog engleskog kreatora, Kim Jonesa, koji danas u ovoj prestižnoj LVMH modnoj kući ima funkciju Artistic Director. Da je dizajner u prethodno zavidnoj karijeri više bio orijentisan na muški dizajn, potvrđuju i savršene genderless kreacije kojima smo se oduševili. Naime, Jones je 2011.godine zamenio tadašnjeg kreativnog direktora Paul Helbersa u vođenju Louis Vuitton muških ready-to-wear kolekcija, a zatim 2018. godine dolazi umesto Kris Van Assche na mesto kreativnog direktora Dior Homme. A da, on je zaslužan i za kolaboracije brenda Supreme sa luksuznom kućom Louis Vuitton, kao i Diora sa Air Jordan.

Da li vam se, kao i nama, čini da posle današnjeg prikaza Fendi Haute Couture revije, na čijem čelu je Karl Lagerfeld bio 54 godine, ipak zvanično imamo novog fashion boga današnjice?

Osim što je BFF sa Kate Moss, što je za David Beckhama kreirao legendarno odelo za kraljevsko venčanje Prince Harrya i Meghan Markle, što je završio prestižan Central Saint Martins, on je i pasioniran kolekcionar starih retkih knjiga. To dokazuje današnja kompleksna tematika revije, koja crpi naizgled raznolika nadahnuća. Od vizuelnog jezika Giovanni Lorenzo Bernini mermernih tvorevina, preko romana Orlando i njegove ljubljene kniževnice Virginie Woolf, do jedinstvenog prikaza karakterističnog londonskog kvarta Bloomsbury i predivnih elemenata umetničke rimske galerije, Galleria Borghese. Spoj naizgled nespojivih inspiracija ipak nije teško za jednog vizionara poput Jonesa. Sve kreacije bismo rado nosili, a o nakitu koji je pod okriljem same Silvia Venturini Fendi i njene ćerke Leonetta, uz podršku genijalne dizajnerke nakita Delfina Delettrez, da ne pričamo. Pogotovo chandelier earrings koje su krasile i dalje “gospođicu” Demi. Ok, ipak smatramo da je mnogo inspirativniji look ponela Lila, ćerka Kate Moss, od malo staromodne sive kreacije koji je ponela majka supermodel.

Ostavljamo i vama da sami procenite i procesuirate utiske, a dalji trijumfalni dan za modu nastavili su neprevaziđeni Haute Couture magovi Victor&Rolf sa svojim digitalnim prikazom kolekcije pod okriljem mantre: “Kao bi couture rave izgledao?”.

Kao i prethodnih dana, donosimo vam naš izbor najefektnijih kreacija koje su prikazane, a od vas očekujemo da napravite i svoj!

Priredila: Ana Ostojić

Treći dan Haute Couture nedelje započeo je sa još jednim artističnim filmskim delom, putovanjem kroz epohe, i sve u ime slavlja vispreno stečene ženske moći kroz vreme.