Septembarski modni karavan zaljubljenike u modu ove nedelje vodi u Milano, na Nedelju mode za proleće/leto 2024, a već sledeće bićemo u Parizu. Dobrodošli u Milano, na događaj u koje su uprte oči modnog sveta, jer uz brojne revije italijanske mode, iščekuje se i prva revija Sabata de Sarna za Gucci.

Do tada modni svet uživa u prezentacijama drugih velikih imena, a koliko slavna imena kao što su Kate Moss, Naomi Campbell, Amber Valletta, Gwendoline Christie, Linda Evangelista, Christina Ricci, Naomi Watts, Demi Moore, Chiara Ferragni vole Fendi, pokazala su na tek održanoj reviji.

U procesu stvaranja Fendijeve kolekcije za proleće 2024., umetnički direktor Kim Jones razmišljao je o Rimu, gradu u kom predsedava ova modna kuća, njegovoj istoriji, i o tome kako se žene tamo odevaju.

"U Rimu živi elegantna lakoća postojanja u kojoj niko ne brine što drugi misle – i to je pravi luksuz. U ovoj kolekciji to želim da prikažem" - reči su dizajnera, čija se želja savršeno pretopila u doživljaj same kolekcije na reviji.

profimedia-0806929014.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806928939.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806928954.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806929038.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806929096.jpg
x / Avalon / Profimedia 

Pistom je dominirala moda puna pletiva, odličnih haljina, blejzera i ogrtača u kojima živi igra jarkih i pastelnih kontrastnih boja, detalja poput kao ovlaš pričvršćenih "rukava", chic prebačenih komada tkanina preko ramena ili oko struka. Prevladava asimetrija — u neravnim rubovima, topovima i haljinama sa samo jednim rukavom, začinjeno blokovima boja. Začin kolekcije zasigurno su detalji, rukavice u boji, kontrastne torbice, baletanke, sandale...

profimedia-0806929234.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806929151.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806928289.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806928328.jpg
x / Avalon / Profimedia 

profimedia-0806928347.jpg
x / Avalon / Profimedia 

Brend ovaj stil opisuje kao "svojevrsnu rimsku slobodu, gde nesavršenost postaje više ljudska perfekcija i gdje je luksuz smešten u udobnosti i mirnom samopouzdanju, nošenju odeće i modnih dodataka koji onome ko ih nosi daju da bude ono što jeste." 

Kolekcija privlači nosivošću, a opet savršenom dozom luksuza, kako i priliči modnoj kući Fendi, a takođe, ne možemo da ne spomenemo da je na upečatljivoj reviji zablistala i manekenka Matea Brakus iz Hrvatske.

Ova prva velika revija Nedelje mode u Milanu, otvorena je s raskošnom modnom pistom ukrašenom 20-metarskim skulpturama s efektom mramora ogromnih Baguette i Peekaboo torbi, a torbice su bile u spotlightu i na pisti: modeli Baguette, Peekaboo, Origami i First, baš kao i novi model Flip koji spaja shopper i clutch modele. Frizure, makeup, sve je bilo u savršenom skladu, pričalo priču, u skladu s najavama kreativnog direktora kako s velikim veseljem već sada priprema kolekciju za 100. godišnjicu Fendija 2025. godine.

Izvor: https://luxurysociety.hr/