Muškarac kao ljudsko biće. Refleksija savremenog poimanja maskuliniteta. Odgovor na pitanje - šta znači biti muškarac danas?

Kolekcija muške mode Valentino Le Ciel 20.24 za jesen/zimu 2024-25, a na čelu s kreativnim direktorom Pierpaolnom Picciolijem, istražuje čistu boju kao sredstvo komunikacije ideja i ideala. Boja oslobođena društvenih konvencija, emancipovana od očekivanja - plava, arhetipski znak muškosti, ponovno se procenjuje i razmatra, njen jezik rekonfigurisan, kao i karakter modernog muškarca.

Plava dobija novo značenje - tradicionalno ženstvena - postala je označitelj muškosti tek u prošlom veku, opterećena očekivanjima. Ovde je oslobođena, ponovno promišljena, odražavajući transformisanu percepciju muškarca. Nebesko plava simboliše slobodno razmišljanje, a istovremeno je katalizator i pokretač za analizu novog identiteta muškaraca - otvaranje perspektiva i proširenje horizonata, što je u Piccioliju u DNK. 

050_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

038_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

019_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

Mekoća, fluidnost, delikatnost i gracioznost - snaga pronađena u ranjivosti, pomera našu percepciju definicije muževnosti kada je u pitanju stil, ali i moć. U promenjenom svetu, i muškarac mora da se menja.

Ova poruka je otelotvorena u odeći, ugrađena u oblike i nove pristupe i tehnike - krojevi su omekšani kako bi prikazali blagog muškarca, pokreti kombinuju sfere krojačkog zanata i visoke mode, a tu su i impresivni vezovi i ukrasi. Figure iz mitologije su prenesene u intarzije po odeći - priče o vrlini i životu, o univerzalnim moralima, izražavaju idealizam, večne ljudske vrednosti. Skulpturalni oblici tehnike nazvane Valentino Altorilievo (Visok Reljef) koriste se kako bi otvorili prozore u odeći - preko ramena jakni, oni lome i preobražavaju stereotipne tačke muževnosti.

036_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

010_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

007_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

012_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

034_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino 

030_PAP_LECIEL_FW_2425-min.jpg
Valentino