EKSPLOZIJA BOJA: Roksanda Ilinčić prikazala je svoju novu SS22 kolekciju u Londonu, vodimo vas u prvi red!

Srpska dizajnerka Roksanda Ilinčić prikazala je novu kolekciju za proleće/leto 2022, a mi smo se zaljubili u boje, teksture i emocije koje nosi.

Profimedia

Nakon prošlosezonskog epskog filma u kojem su glumili Vanessa Redgrave i njena porodica, Roksanda Ilinčić se ohrabrila da isproba još jedan format prezentacije: ples. ''Pronalazim mnogo lepote u otvaranju novih vrata'', kaže srpska dizajnerka koja deli svoje ideje na zavodljive nove načine. Evo 5 stvari koje morate da znate o Roksandinoj kolekciji za proleće/leto 2022. godine - predivnoj eksploziji boja i naličju jednog vremena.

1. Kolekcija je oživljena plesom

''Uvek pokušavam da uhvatim duh i raspoloženje vremena u kojem živimo'', tvrdi Roksanda. "Otkad sam počela da dizajniram kolekciju, bilo je mnogo različitih pokreta sa našeg mesta." Kolekcija nosi naziv ''Women In Motion'' i kanališe ideju promene u fluidnost odeće. ''Uvrstili smo novu vrstu vezivanja u tkanine kako bismo ih se poigrali sa zemljinom gravitacijom'', dodaje ona o upečatljivim siluetama ove sezone koje su zaslužile oživele kroz ples..

Profimedia 

2. Holly Blakey je bila koreograf show-a

Iako čitava kolekcija proleće/leto 2022. sadrži 40-ak look-ova, Roksanda je odlučila da prikaže samo 16, i to kroz umetničku predstavu koju je osmislila njena prijateljica Holly Blakey. "Da objedinimo ljutnju i ljubav, sreću i gubitak, i sve žive emocije u poslednjih 18 meseci." Nošen raznovrsnom mešavinom profesionalnih plesača i modela, Roksanda je želela da pozove svakoga ko oseća neku pripadnost komadima da ih ponese sledeće sezone.

Profimedia 

3. Paleta boja je veličanstvena

Kao i obično, Roksanda je strastveni kolorista, a ovaj put bojama je želela da ulije ''svetlinu i sreću'' u kolekciju. Tako je kreiran svojevrsni kontrast fluorescentne ružičaste, žute i zelene boja sa toplim zemljanim i terakota tonovima.

Profimedia 

4. Joan Didion bila je inspiracija

Odlomci iz knjige eseja Joan Didion iz 1968. ''Slouching Towards Betlehem'' bili su ispisani po tkaninama, a zatim ukombinovani sa izlivenim bojama na uzvišeni način. ''Uvek postoji ženska perspektiva u svemu što radim, pa je bilo lepo uneti ove reči'', skromno kaže Roksanda. Kad pomislite na moćno odevanje sledeće sezone, to je to.

Profimedia 

5. Serpentinski paviljon će uvek imati posebno mesto u Roksandinom srcu

Holly i Joan se pridružuje i treća muza Sumayya Valli, najmlađa arhitektica koja je dizajnirala 20. po redu Serpentinski paviljon, u kojem Roksanda inače organizuje svoje prolećno-letnje modne prezentacije. ''Iskreno, mislila sam da stvorim nešto drugo, ali onda sam videla Sumaiyino delo u svoj njegovoj lepoti i sjaju, i za mene nije bilo povratka'', objašnjava ona pozivajući novinare u specijalno okruženje.

Profimedia