Goli gležnjevi su siguran znak da su topliji dani pred nama, a nema boljeg načina za ulazak u proleće od cipela koje su sinonim za luksuz i eleganciju: Gucci Horsebit mokasine.

Naime, mokasine su početkom 20. veka bile radna obuća norveških poljoprivrednika i ribara, te su dizajnirane s udobnošću kao prioritetom. Ali Guccio Gucci, osnivač italijanske modne kuće Gucci, video je njihov potencijal u dizajnu, pored praktičnosti.

Gucci-Horsebit-mokasine.jpeg
Gucci 

Tako je 1953. godine, nakon otvaranja svog prvog butika sa sedištem u SAD-u u New Yorku, Gucci lansirao svoje prepoznatljive mokasine s metalnim detaljem u obliku konja, inspirisanim konjičkim cipelama britanske aristokratije. Podstavljeni uložak i niska peta učinili su ih hitom među poslovnim ljudima i akademskom zajednicom, ali i filmskim zvezdama i ikonama stila poput Audrey Hepburn i Jacqueline Kennedy. Godine 1985. njihova im je popularnost donela mesto u stalnoj zbirci Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

profimedia-0605286512.jpg
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Gucci Horsebit mokasine su sinonim za bezvremenost, a njihova privlačnost i danas je postojana. Savršen su hibrid ležernog i elegantnog stila, a nakon 70 godina postojanja ne čudi što stil cipela ostaje modni kultni klasik i komad vredan ulaganja.

 Izvor: https://luxurysociety.hr/