Ako postoji jedan komad odeće koji će trenutno unaprediti vašu modnu kombinaciju, to je sako. Beskrajno svestran, sako se uklapa uz gotovo svaku odevnu kombinaciju, bilo da se nosi preko jednostavne kombinacije farmerki i džempera, ili preko elegantne haljine za večernji događaj. Možete biti sigurni da svaka IT devojka čiji modni stil cenite poseduje više verzija sakoa koje koristi u različite svrhe stilizovanja, od ležernih sakoa pa sve do strukiranih modela.

Kada su u pitanju trendovi za 2024. godinu, ističe se pet ključnih stilova, a većina ih je proizašla iz nedavnih revija. Alexander McQueen, Bottega Veneta, Stella McCartney i Saint Laurent prigrlili su moć sakoa na svojim revijama za jesen/zimu prošle godine, pokazujući kako različiti oblici mogu pružiti drugačije izglede. Isto se može reći i za kolekcije proleće/leto 2024: sakoi su tu da izraze stav. Opušteni sakoi služili su i kao haljine upareni sa visokim čizmama koje otkrivaju samo malo kože, dok su klasični stilovi, uključujući dvoredne sakoe, reinterpretirani.

U nastavku smo izdvojili pet modela sakoa koji će biti u trendu u 2024.

Oversized

Inspirisani skandinavskom estetikom, ovi ležerni, opušteni krojevi mogu se kombinovati sa širokim pantalonama za dodatno razigran pristup stilizovanju. 

U statement boji

Može biti primamljivo osloniti se na klasičan crni sako iznova i iznova, ali u 2024. godini, zašto vam blejzer u jarkoj boji ne bi pružio dodatnu dozu dopamina? Uklopite ga sa matching pantalonama ili suknjom, ili ga istaknite tako što će ostatak kombinacije biti neutralan.

Koža

Kožni sako predstavlja elegantnu alternativu kožnoj jakni u biker stilu. Mekšeg je i sofisticiranijeg izgleda, te daje doteranu notu različitim odevnim kombinacijama.

Strukirani

Nasuprot opuštenog kroja sakoa nalazi se tzv. oblik peščanog sata, karakterističan za pedesete godine prošlog veka, a koji je ponovno oživljen zahvaljujući brednovima poput Chloé i Gabrielle Hearst. Izuzetno elegantan, ovaj stil može se koristiti za večernji look ili kako bi zaokružio poslovni outfit za dan.

Sa dvorednim kopčanjem

Postoji razlog zbog kog se mnogi modni znalci svake godine okreću sakou sa dvorednim kopčanjem - ovo je klasik koji je vrlo često, sam po sebi dovoljan za stvaranje moćnog outfita. 

Izvor: ELLE/N.K.