Dve vodeće modne sezone, jesen i proleće, donose sa sobom i svoje klasične palete boja. Jesen je u potpunosti posvećena nijansama poput bordo, smeđe i tamnim nijansama zelene. S druge strane, proleće obiluje pastelnim bojama, uključujući boju maslačka i bebi roze. 

Ipak, konstantno koordiniranje po ustaljenim modnim pravilima može postati neinspirativno. Zbog toga, ovog proleća stavljamo fokus na boje koje ne odgovaraju stereotipnom izgledu. Dovoljno je reći da, osim jedne nekonvencionalne nijanse ljubičaste, u nastavku ovog vodiča nećete pronaći pastelne boje.

Nakon proučavanja revija za proleće 2024. godine i našeg Saved Foldera na Instagramu, shvatili smo da su trendovi boja za ovu sezonu svedeni na šest neočekivanih nijansi. Otkrivamo ih u nastavku!

SIVA

Siva je iznenada postala jedna od chic boja Francuskinja za proleće 2024, nakon što je dugo bila povezivana sa opremom za treniranje i hladnim danima (koji su definitivno iza nas). Ipak, na mnogim modnim revijama (naročito muškim kolekcijama), sive kombinacije su dominirale i tako nam ponudile novu perspektivu na često zanemarenu boju. Na Instagramu vidimo stylish devojke kako je implementiraju u svoje garderobere, birajući matching odela, cipele sa tankom potpeticom, torbe i još mnogo drugih komada u sivoj boji

SVETLOPLAVA

Debi Sabatoa De Sarna za Gucci tokom Milanske Nedelje mode prošlog septembra zaista je pokrenuo povratak plavog cveta nevena u modu, boje koja uvek dolazi i odlazi, a sada ponovo postaje popularna nakon što ju je dizajner tako inspirativno uvrstio u prolećnu kolekciju italijanskog brenda. Od tada, svetloplava je počela da se pojavljuje širom modne scene, u kupaćim kostimima, džemperima od pletiva i pantalonama. 

CRVENA

Iako crvena možda nije prva asocijacija kada pomislite na prolećnu modu, jeste kada pomislite na 2024. godinu. Nakon meteorskog uspona 2023. godine, ova hrabra nijansa uspela je da zadrži svoju poziciju u našim garderoberima, ali i na listi želja. I s obzirom na to da nije bila samo prominentna na prolećnim pistama već i na onima za jesen - Ferragamo, Jil Sander, Altuzarra, Alaïa i Versace - čini se da za sada ne postoji jasan kraj vladavine crvene boje.

LILA

Pomenuli smo da u ovom vodiču neće biti pastelnih boja, osim jednog izuzetka. Postoji nešto u vezi sa pastelnom nijansom ljubičaste što je izdvaja u poređenju sa uobičajenim pastelnim roze, plavim i žutim nijansama. Saint Laurent to je već odavno shvatio.

BOJA MANDARINE

Kada pomislimo na ovu nijansu, setimo se i Miuccia Prade koja dosledno uključuje ovu neočekivanu nijansu u svakoj kolekciji. Najpre smo je videli u obliku IT satenskih cipela brenda Prada, koje su i najviralniji modela obuće za proleće 2024. High street brendovi su, sasvim očekivano, pripremili svoje nove kolekcije upravo u skladu sa tim. Ukoliko želite da isprobate ovaj trend, počnite od detalja - aksesoar ili jednostavna majica biće dobra polazna tačka. 

Izvor: ELLE/N.K.