Italijanski dizajner Roberto Cavalli preminuo je u 83. godini u rodnoj Firenci.

Potekao je iz ugledne porodice umetnika, a svoj umetnički senzibilitet unosio je i u modni dizajn, nakon što je diplomirao na Umetničkom institutu. Modni brend pod imenom Roberto Cavalli lansirao je 1970. godine, predstavivši svoju prvu kolekciju u okviru Salon Prêt-à-Portera u Parizu. Bio je ikona italijanske mode, poznat po odvažnim animal printu, iscepanom džinsu i senzualnim haljinama. 

Pa iako se činilo da je njegov život dostupan javnosti, osim što se u prethodnoj deceniji povukao s modne scene, čini se da su određeni delovi njegove svestrane ličnosti ostali u senci.

U nastavku pročitaje 7 stvari koje morate da znate (i zapamtite) o Robertu Cavalliju.

1. Bio je i slikar

Slikarstvo je bila njegova strast tokom čitavog života. Njegov umetnički talenat i oko za detalje doprineli su jedinstvenoj i vibrantnoj estetici koja je postala sinonim za brend. Izlagao je svoje radove u galerijama širom sveta, a njegove apstraktne i živopisne slike odražavaju isti duh inovacija i kreativnosti koji se viđao i u njegovim kolekcijama.

2. Crpeo je inspiraciju iz prirode

Priroda je imala značajnu ulogu u Cavallijevom procesu dizajniranja. Njegovi karakteristični leopard dezeni postali su ikonični u modnoj industriji, a odražavaju njegovo divljenje prema lepoti i gracioznosti stvorenja u divljini. Takođe, aktivno je podržavao različite ekološke borbe. 

profimedia-0090877785.jpg
GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia Roberto Cavalli Fall-Winter 2011-2012 ready-to-wear collection

3. Prva kolekcija

Prva Cavallijeva kolekcija bila je sačinjena od iscepanog džinsa, što je bilo nečuveno za to vreme. Ovaj hrabar potez postavio je temelje budućim poduhvatima, utvrđujući njegovu reputaciju pionira u modnoj industriji. Kroz decenije, ostao je veran svom modnom DNK, ali je i razvijao ponudu brenda - od odeće, preko parfema do dekor kolekcija za dom. 

4. Bio je vešt biznismen

Iako je Roberto Cavalli bio pravi umetnik u srcu, bio je i vešt biznismen. 2015. godine prodao je većinski udeo u svom modnom brendu. Ostao je vlasnik i menadžer luksuznih hotela i restorana, osigurajući svoj uticaj mnogo šire od sveta mode. 

profimedia-0072680715.jpg
FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia Roberto Cavalli Autumn/Winter 2004-2005

5. Njegova ćerka je modna dizajnerka

Kreativni geni Roberta Cavallija preneti su na sledeću generaciju. Naime, njegova ćerka, Rachele Cavalli, krenula je stopama svog oca i lansirala sopstveni modni brend. Kao porodica, Cavalliji su poznati po bliskosti i podršci jedni drugima. 

6. Oblačio je brojne poznate ličnosti

Tokom svoje karijere, Roberto Cavalli je oblačio brojne poznate ličnosti, utvrđujući svoj status dizajnera za crveni tepih i ekskluzivne prilike. Njegove glamurozne kreacije krasile su zvezde poput Madonne, Beyonce, Jennifer Lopez, Charlize Theron, Victorije Beckham, i mnogih drugih. Ekstravagancija, individualnost, provokativnost - svako ko je nosio Cavallijev outfit zračio je samopouzdanjem. 

7. Buran privatan život i jasan stav

Dok je bio u žiži, nije krio svoj privatan život. Od raskošnih zabava na jahtama do luksuznih rezidencija, Cavalli je često bio na naslovnim stranama zbog hedonističkog načina života. Iako se zabavljao sa znatno mlađim modelima, Cavalli je isticao da mu je porodica veoma važna - posebno petoro dece koje ima iz brakova sa Evom Cavalli i Silvanellom Giannoni. Nikada se nije plašio da izrazi svoje mišljenje, bilo da je u pitanju kritika minimalizma, imitacija ili ono što je smatrao lošom modom. "Preterivanje je uspeh"bila je jedna od njegovih često citiranih izjava.

profimedia-0016377593.jpg
PACO SERINELLI / AFP / Profimedia 

 Izvor: ELLE/T.Đ.