Nakon brojnih spekulacija, modna kuća Valentino upravo je objavila da je novi kreativni direktor brenda Alessandro Michele.

Prošlo je nepunih sedam dana od vesti da Pierpaolo Piccioli napušta slavnu italijansku modnu kuću sa sedištem u Rimu, te je vrlo jasno da je odluka bila unapred i strateški određena. Ipak, modni svet ostaje u dilemi koja je to nova strategija brenda, budući da je Michelova neobuzdana kič estetika potpuni opozit Valentinovoj rafiniranoj eleganciji, koju je je Piccioli sve ove godine tako uspešno negovao, s modernim zaokretom i egalitarnom filozofijom.

"Velika mi je čast što sam došao u Maison Valentino. Osećam ogromnu radost i odgovornost što se pridružujem Maison de Couture kojem je lepota urezana u kolektivnu priču, sačinjenu od karakteristične elegancije, rafiniranosti i izuzetne gracioznosti. Moja prva misao ide ka bogatstvu kulturnog i simboličnog nasleđa brenda, ka veoma dragocenom identitetu koji su s ljubavlju stvorili osnivači Valentino Garavani i Giancarlo Giammetti. Ove reference su za mene osnovni izvor inspiracije, i ja nameravam tome da odam počast, kroz sopstvenu interpretaciju i kreativnu viziju." izjavio je Michele koji je 2022. godine napustio Gucci nakon dve decenije kreativnog stvaralaštva.

Michele u Valentinov atelje ulazi od 2. aprila, i biće baziran u Rimu, u srcu kompanije na impresivnoj lokaciji još od 1960. godine. Najinteresantnije jeste to što će ovo za Michela biti prvi put da radi na stvaranju haute couture kolekcija.

"Poslednjih dvanaest godina, kao tim, posvetili smo sve vreme i resurse ka razvoju brenda Valentino, kako bi postao kuća visoke mode svetskog ranga, izgrađena na jedinstvenom nasleđu i kreativnosti gospodina Valentina Garavanija, predstavljajući najbolji svet elegancije i lepote. Imenovanje Alessandra Michela označava još jedan ključni trenutak za Maison Valentino. On je izuzetan talenat i ovo je izraz naših velikih ambicija za Maison Valentino. Snažno verujem da će njegova jedinstvena kreativnost i osećajnost nastaviti uzdizanje večnog nasleđa brenda i jedinstvenog italijanskog identiteta Maison de Couture." izjavio je Rachid Mohamed Rachid, predsednik Valentina.

Ovaj scenario bio je očekivan prethodnih nedelju dana jer dolazak Michela u Valentino znači i njegov povratak kompaniji Kering u čijem je vlasništvu i Gucci. Naime, on će ponovo sarađivati sa starim timom, među kojima je i CEO Valentina Jacopo Venturini. Postavlja se pitanje i gde će svoj modni put nastaviti virtuozni Pierpaolo Piccioli.

Prva kolekcija s potpisom Alessandra Michela biće predstavljena u septembru na Nedelji mode u Parizu. 

 Izvor: ELLE/T.Đ.