Četiri decenije nakon početka njene istorijske karijere čiji se prvi koraci vezuju za magazin Elle, model, aktivistkinja i majka dvoje dece spremna je za možda i najvažniju godinu u svojoj karijeri - dolazak jedinstvene V&A izložbe koja je posvećena njenoj karijeri, ali i saradnji sa brendom Boss, čiju kolekciju je dizajnirala. Kenya Hunt, glavna i odgovorna urednica Elle US, opisuje originalnu stranu ovog supermodela

Naomi Campbell, žena koja je probila sve modne barijere i najhrabriji supermodel, stoji u prostranom studiju u severnom Londonu na snimanju za Elle naslovnu stranu. A počelo je u 15h popodne. Slikanje za naslovnu stranu uglavnom kasni, podrazumeva razna odlaganja i skoro uvek traje do kasnih večernjih sati ili čak i do jutarnjih časova. „Izvinite, ali moram da vodim ćerku u školu“, objasnila je svojim mekim i pomalo promuklim glasom.

Ona stoji u oštroj pamučnoj košulji i toplim pantalonama, dok zvezda u usponu, fotograf Quil Lemons, snima precizno, kao da je to deo najozbiljnije operacije. U pozadini, sa zvučnika, tiho svira Wizkid, dok Naomi vešto zauzima pozu. Znanje i iskustvo koje nosi, veći su od života. A njen osećaj smirenosti na snimanju potpuno je neverovatan. Nisu bili bučni ni asistenti, niti ostali iz tima koji su bili u pratnji modela. Nasuprot tome, naš mali tim odmah se bacio na posao.

Klik, klik, klik. Prvi snimak je bio napravljen, a ona je obukla beli ogrtač i papuče dok je stilistkinja Georgia Medley izvukla svoju sledeću spremnu kombinaciju. Ovde se dešava jedan poetični osećaj punog kruga. „Prvo veliko snimanje sa britanskim Elle-om imala sam mesec dana pre svog 16. rođendana. Nikada to neću zaboraviti. I nikada nisam zaboravila ljude koji su bili uključeni u to“, kaže Naomi nekoliko nedelja kasnije, sa svog odmora na Bliskom istoku. „Bilo da sam u komunikaciji sa njima ili ne, oni znaju da sam im zahvalna. Jer, uvek ću se sećati gde sam počela.”

Kako priča kaže, scout za modele Bet Bolt jednog popodneva bila je u Kovent Gardenu sa svojom ćerkom tinejdžerkom kada je ugledala mladu Campbell obučenu u školsku uniformu, kako kupuje sa prijateljima. Tri meseca kasnije, uprkos sumnjama i negodovanju njene majke Valerie Morris-Campbell, Naomi je bila u avionu za Nju Orleans, gde je išla na svoje prvo snimanje naslovnice za Elle magazin. „Moja majka je dala saglasnost i otišla sam“, kaže ona.

„Mogu da se setim svega. Većina mojih fotografija u početku bile su one gde skačem i smejem se. Svi su znali da dolazim iz plesnog sveta, pa su često želeli da pravim takve poze. I znajte, nisam znala kako treba da poziram”, rekla je ona.

 Od tada su počele sve promene. Život, slava i majčinstvo. Od tog prvog snimanja Naomi se pojavila na 25 globalnih naslovnica Elle-a. U međuvremenu, odrastala je u Virdžiniji kupujući te časopise. Za mene, ona je predstavljala glamurozni svet mode, uzbudljive britanske supkulture i blistavu novu vrstu slavne ličnosti. Ko bi mogao da zaboravi slike gomile koja vrišti za supermodelima sa žarom koji je inače bio rezervisan za dečačke bendove? Ili prizor Naomi, Cindy, Linde i Christy kako sinhronizuju usne sa pesmom Freedom Georgea Michaela? Ili Naomi koja stoji ruku-podruku sa Nelsonom Mandelom u Južnoj Africi? Ali ona je takođe otelotvorila osnaženu, dominantnu, slobodnu i beskompromisnu sliku crnačke ženstvenosti koja se retko kad mogla videti prikazana na luksuzni način.

Dala bih sve od sebe da sada kupim bilo koje izdanje na čijoj je naslovnici, jer je ona predstavljala čitav niz stvari. I još uvek to radi. Sada je majka koja žonglira sa svoje dvoje dece i velikom karijerom. Naomi je najavila dolazak svoje ćerke, čije ime čuva u tajnosti, 2021. godine u 51. godini. Prošle godine dobila je sina u 53. Nedavno se bavila i modnim dizajnom, kada je kreirala novu kolekciju za Boss, dok će u junu ona biti razlog za organizovanje izložbe nazvane Naomi u V&A - Muzeju Victorije i Alberta u Londonu koji je najveći muzej primenjene umetnosti i dizajna na svetu. Retrospektiva njene skoro 40-godišnje karijere biće tema prva izložba te vrste. Profesionalno, 2024. obećava da će biti Naomina najveća godina do sada. Međutim, imam snažan osećaj da je uloga majke posao koji je najviše drži na nogama. Iako je slavna i ima status ikone i kožu bez pora, ona je žena koja pokušava da završi posao na vreme ne bi li isto tako na vreme stigla do školske kapije svoje dece.

Kada smo joj kasnije pustili poruku tokom njenog putovanja od Kenije do Dubaija, ona šalje odgovor koji glasi: „Stigli smo. Čim uspavam svoje bebe, pozvaću vas.“Moda je svet neverovatnih izazova za majke, sa svojim jednogodišnjim kalendarom punim destinacijskih revija, kasnih večera i ponavljajućih nedelja na pisti. Mnogi u ovoj industriji kažu da je rad u modi više životni stil nego posao. A za one koji imaju moćne uloge, ovo može poprimiti još dublje značenje. Ali Naomi - koja je dugo morala da se zalaže za sebe, bilo da se bori za isti tretman i platu kao i njene bele vršnjakinje, ili da se zalaže za veću raznolikost u industriji uopšte - nema problem da naglasi prednost koju uvek daje porodici.

„Stvari se menjaju kada postaneš majka, a ja se ne razlikujem od bilo kog drugog roditelja“, kaže ona. „Morala sam da donosim odluke u svom životu. Otkako je moja ćerka počela da ide u školu, bilo je stvari koje bih volela da sam radila i koje bih inače radila da mogu, ali prvog dana kada moja ćerka polazi u školu - moram da budem uz nju. To je veoma važno. Moram da budem tamo da je sačekam. Moja deca su mi uvek na prvom mestu“, kaže ona.

„A moja ćerka je kul. Ona razume da mama radi. Međutim, za mene je važno da budem uvek tu, posebno kada joj kažem: Dolazim po tebe.Ako kažem da dolazim po nju, onda dolazim. Kao i u prijateljstvima - ako kažem tu sam, onda sam tu. Prelazak sa jednog deteta na dvoje, može biti potres za ceo sistem, pogotovo kada ih u tom uzrastu jedan virus ili prehlada koja se proširi u učionici, mogu baciti u krevet.”

Naomi brzo priznaje privilegiju da ima ceo tim podrške, što znači da ne mora previše da usporava: „Imam pomoć, ali takođe i svoju majku. Ali, uspela sam da žongliram i znate, vodim svoju decu sa sobom kada putujem.“Putovanja i njena ljubav prema njima i njen peripatetični način života inspirisali su njenu novu Boss kolekciju, čvrstu mešavinu praktične dnevne i poslovne odeće sa pravom količinom glamura.

Kakav je osećaj naći se u ulozi dizajnera nakon što ste toliko dugo radili kao model i muza? „Dopalo mi se jer je to nešto u čemu uživam“, kaže ona. Njena kolekcija dolazi u vreme kada se mnogo diskusija vodi o sve manjem broju žena dizajnera u najvećim modnim brendovima, a debata se zahuktala kada je Sara Barton odstupila od Alekander McKueena. Campbell je u suzama ušla na završnu reviju dizajnerke u Parizu prošle godine.

„To je bilo baš emotivno“, priseća se ona. „Sara nije samo moj veliki prijatelj, ona je pravi talenat. Znate, nemamo mnogo ženskih dizajnera... Bilo bi lepo da dođe do promene i u tom pravcu. Treba biti ravnopravan. Uvek ću se zalagati za Saru i ženske dizajnere sa kojima sam radila, poput Donatelle.”

Što se tiče Naominog dizajna, ona kaže da postoji ponešto za svakoga. „Želela sam da napravim stvari koje su udobne - stvari koje se mogu nositi, a koje takođe priliče vašem telu“, objašnjava ona o capsule kolekciji od 40 komada. Tu su opuštene pletene kombinacije od luksuznog kašmira i žerseja za letove na dugim razdaljinama i lako kombinovanje za sastanke koji vas čekaju odmah po dolasku.

„Šik je i lagano. Elegantno. Veoma jednostavna kolekcija, ali veoma dobrog kvaliteta.” Njena putna uniforma sastoji se od stvari koje padaju uz telo i udobne su.

Ceo intervju pročitajte u martovskom broju magazina ELLE koji je u prodaji širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.