Za jesen/zimu '24, Coperni je svoju viziju odveo do nebesa, ali doslovno. Od cipela u obliku zvezde do monolitnih clutch torbi, pariski brend je zagrlio intergalaktičko iskustvo, ispunjavajući pistu haljinama koje izgledaju kao svemirski jorgani i širokim suknjama koje podsećaju na Saturnove prstenove.

Ali jedan aksesoar je potpuno ukrao šou: Air Swipe torba u prepoznatljivom Coperni obliku, a koja je napravljena od 99% vazduha i 1% stakla. Naime, osnivač brenda Sébastien Meyer želeo je da pronađe nadahnuće izvan Zemlje, te je otkrio silikatni aerogel, čvrsti materijal na bazi silikona koji koristi NASA kako bi uhvatila zvezdanu prašinu. U pitanju je nanomaterijal, a može da izdrži ekstremne temperature i pritisak 4000 puta veći svoje težine. 

Razvijen od strane profesora Ioannisa Michalousa - istraživača i vizuelnog umetnika koji je poznat po uključivanju silikat aerogela u likovnu umetnost - Air Swipe je najveći predmet ikada napravljen s ovim nanomaterijalom... i teži samo oko 33 grama. Interesantna je i činjenica da im je bilo potrebno 15 pokušaja - prototipova dok nisu uspeli u svojoj nameri.

Nova Coperni tašna postala je viralna za 24h, s opisima kao što su magična torba i torba od oblaka, a već se postavlja pitanje - ako možemo da napravimo torbu od vazduha, šta je sledeće? I da li to znači održiviju budućnost mode?

A ukoliko ste u dilemi da li ovaj komad može zaista da posluži kao torba, Coperni ekipa na Instagramu kaže: "Može da drži iPhone ;)". Dakle, lagana, održiva, futuristička, funkcionalna, i za poželeti! Pa neka O2 bude ključ za sve naše omiljene buduće borbe (i torbe).

Izvor: ELLE/T.Đ.