Dries Van Noten, priznati belgijski dizajner, objavio je svoju odluku da se povuče sa pozicije kreativnog direktora istoimene modne kuće. Ova objava dolazi dok se Van Noten priprema za svoju poslednju reviju na toj poziciji - mušku kolekciju proleće/ leto 2025. godine koja će biti prikazana tokom Nedelje mode u Parizu u junu. Ženska kolekcija za proleće/leto 2025, koja će biti predstavljena u septembru, biće dizajnirana od strane Van Notenovog studijskog tima dok brend, trenutno u vlasništvu španske konglomeracije za parfeme i modu Puig, traži naslednika.

Odlazak Van Notena označava kraj ere za jednog od najuticajnijih figura savremene mode. Osnovavši svoj brend 1986. godine, Van Noten se istakao kao član "Antwerp Six", grupe belgijskih dizajnera poznatih po inovativnom pristupu modi koji su izazivali industrijske norme tokom 1990-ih. Njegovi dizajni su slavljeni zbog njihovog jedinstvenog spoja boja, printova i složenih detalja, često inspirisanih širokim spektrom kulturnih i umetničkih uticaja.

Godine 2018, Van Noten je prodao većinski udeo u svojoj kompaniji, konglomeraciji Puig, što je bio potez koji je omogućio brendu da proširi svoju liniju proizvoda na beauty segment. Stvorena je linija parferma, otvorene su nove prodavnice i generalno su ojačane operativne sposobnosti brenda.

Iako se povlači, Dries će ostati značajan manjinski akcionar i nastaviti da bude uključen u brend, fokusirajući se na odabrane projekte. Ova tranzicija ima za cilj da otvori prostor za nove talente kako bi doneli svežu viziju brenda Dries Van Noten, istovremeno osiguravajući da se njegovo nasleđe nastavi.

Uticaj Van Notena se proteže i izvan njegovih dizajna, jer je bio glasni zagovornik održivijeg i promišljenijeg pristupa modi. Njegova odluka da se povuče odražava želju da istraži nove interese i strasti, omogućavajući brendu koji je izgradio da se razvija pod novim kreativnim vođstvom.

Modni svet nestrpljivo očekuje objavu novog kreativnog direktora, koji će imati težak zadatak da sledi stope jedne od najkreativnijih i najpoštovanijih figura u industriji.

Izvor: ELLE/N.K.