Čuvena američka režiserka, već neko vreme istakla je svoj ogorčen stav po pitanju tendencija koje vladaju u Holivudu, kako u snimanju filmova, tako i u stilu koji promovišu današnji stilisti. Ipak nedavni autorski tekst dame koja stoji iza filmova Lost in translation i Marie Antoinette, za magazin W, podstakao je mnoge da razmisle i slože se sa Coppolom.

Mi vam u nastavku prenosimo kompletan tekst:    

Pre nekoliko večeri gledala sam sa prijateljem fotografije sa crvenog tepiha i nisam se mogla otresti osećaja koliko je sve postalo bezvezno. Ne možete razlikovati jednu ženu od druge, čitav niz identičnih izdanja. Shvatila sam da mi nedostaju dani pre no što su glumice imale stiliste, kada su se žene same oblačile za formalne događaje. Kada su grešile, ali bile svoje.

Volela sam Kan iz 70-ih, u kome je postojao jedinstveni miks evropskog glamura, Holivuda i uticaja hipi ere. Setimo se samo predivne Nastassje Kinski u pamučnoj haljini sa cvećem u kosi. Sada svi izgledaju isto, savršeno doterani od glave do pete, što podrazumeva dizajnerske haljine, te potpuno nov nakit, sa kojim paradiraju kao da se slikaju za katalog luksuznih aksesoara.

Zaista je razočaravajuće što se od glumica očekuje da pored agenta i menadžera, zaposle i stilistu.

Ne samo da se od njih očekuje da budu dobre glumice, već sada moraju biti i modne ikone!

Kada je Anjeliki Huston trebala haljina za dodelu Oskara 1986. godine, angažovala je dizajnerku kostima Tzetzi Ganev da joj sašije haljinu. Ganev je pristala, ali samo pod jednim uslovom - da joj glumica donese materijal od koga želi haljinu. 

U svojim memoarima pod nativom Watch Me, Anjelica piše o tome kako je išla u šoping u International Silks & ­Woolens, ne bi li pronašla savršen jarko zeleni žersej od koga je želela da joj kostimografkinja sašije haljinu.

Danas bi tako nešto bilo nečuveno.

Od kada su ljudi počeli da brinu o tome kako će njihov otfit biti ocenjen u javnosti, stilisti su postali neophodnost.

Međutim, ti isti stilisti su "ubili" taj lični ukus, koji ćete retko gde videti.

I naravno, sada sa beskonačnim, neumornim kritičarima na društvenim mrežama, kada svako može da komentariše i daje sebi za pravo da iskaže mišljenje o tome kako izgledate i vi i vaš stajling, situacija je samo postala znatno gora.

Propali modni urednici iz Njujorka, preselili su se u Los Anđeles i izmislili kulturu stilista za poznate ličnosti, a Giorgio Armani je započeo biznis oblačenja poznatih - što je danas postalo standard.

Nećete više videti Björk u haljini labuda, Cher sa pletenicama ili Cybill Shepherd u večernjoj haljini i patikama.


A zaboravljamo da su mnogi stilisti plaćeni upravo od strane brendova koje guraju, dok mnoge glumice biraju haljinu u odnosu na visinu iznosa koji će im biti plaćen da je ponesu.

Ne biraju sve dame da nose ono za šta će biti plaćene, ali čini se da po svoj prilici to postaje norma.

Ipak, da ne grešim dušu, i dalje tu ima nekih žena sa odličnim ličnim stilom.

Poput Chloë Sevigny recimo, koja ako i ima stilistu, onda radi odličan posao, jer izgleda kao da je sve izabrala sama. Neke, kao Tracee Ellis Ross i Solange Knowles, zapošljavaju stiliste ne bi li im pomogli samo oko logistike. A tu su i one devojke koje se sjajno zabavljaju sa modom, poput Kirsten Dunst i Elle Fanning (znam, ne mogu si pomoći, jednostavno sam im naklonjena).

Volim kada vidim glumicu koja izgleda kao ona sama, čak i ako njen izgled nije savršen.

Ali za većinu zvezda toalete koje nose, kao i čitav izgled, deo je glamurozno generisane uniforme, na kojoj radi čitav tim ljudi, što dovodi do izgleda kakav većina smrtnika nikada ne bi mogla postići, koliko god se trudila.

Volela bih da živimo u kulturi koja se ne plaši priznavanja sebe: da glumice koje nemaju strah od izazovnih uloga, isto tako ne strahuju ni od sopstvenih modnih izbora. I da modna industrija zajedno sa stilistima ne stane na putu sjajnom stilu s ličnim potpisom glumica koje su umele da nas šokiraju, impresioniraju i inspirišu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/