Šta sve mora da prođe, nauči i poseduje jedna olimpijska šampionka?

Kao i za svaki uspeh, potrebno je proći i dobro i loše. Moja karijera je imala puno uspona i padova, raznih prepreka i kriza, ali nekako ono što me je vodilo kroz sve to jeste moja istrajnost i posvećenost cilju koji sam imala. Potrebno je hrabrosti, želje, preispitivanja, malo tvrdoglavosti, upornosti i mnogo rada. Kroz poraze učiš o sebi, shvataš da za svaki napredak treba vremena i da ne može sve da se menja u momentu kad si ti to zamislio. Porazi te nauče strpljenju, prihvatanju i dobrog i lošeg, i adaptiranju na nove stvari i izazove. Ali isto tako ti daju priliku da radiš na sebi i da svakog dana budeš bolji nego što si bio juče.

Kada radimo nešto što volimo, vrlo teško umemo da odredimo kada je vreme da stanemo, da podvučemo liniju. Ti si to učinila ove godine, nakon osvojenog olimpijskog zlata. Koliko ti je ova odluka teško pala, i da li je fokus na nekoj novoj, drugačijoj budućnosti zapravo glavna motivacija?

Koliko god volim svoj sport, kako treninge i takmičenja, osetila sam da je vreme da se privodi kraju. Kao profesionalni sportista, oduvek sam bila svesna da moja karijera ima rok trajanja. Ali kad je došao taj momenat da podvučem crtu, nije mi bilo lako. Teško mi je pala ta odluka da sve što sam radila do sada, sve što je meni poznato, nekako stavim po strani. Ali ta odluka je dobro promišljena, jer znam da moje telo ne može više da izdrži visešatne dnevne napore, a da se ne povređuje; kao i da posle uspeha koji sam napravila moja motivacija i želja ne mogu da budu iste i sve me je to emotivno iscrpelo. Mislim da je sada vreme za neke nove pobede i izazove na koje možda nisam navikla. Ali iskustvo koje mi je pružilo bavljenje sportom, volela bih da prenesem na buduće generacije i da njima dam vetar u leđa.