Svake godine 22. aprila obeležava se Dan planete Zemlje, a kako bismo vam skrenuli pažnju na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu, želimo da vam ovaj dan bude u duhu najnovojih inovacija na polju održive mode.

Cilj obeležavanja današnjeg datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, a usled razvoja industrije i povećane potrošnje energije, modna industrija jedna od vodećih krivaca za globalno zagrevanje i klimatske promene.

Kako mi možemo da pomognemo da bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu jeste prvenstveno u domenu odgovorne modne savesti i potrošnje.

Poznata po sustainable modi, dizajnerka Stella McCartney prikazala je svoju kolekciju posle lockdowna u Parizu gde je u fokusu njen najnoviji izum. Poznata po inovativnom pristupu proizvodnji održive kože, njena torba napravljena je u potpunosti od takozvane kože pečuraka. Materijal je nastao u laboratorijama Mylo, sa kojima Stella radi od 2017. godine.

Stella Mccartney bag S22 004.jpg
Imaxtree 

Kako sama tvrdi, do sada nije bila sigurna da je ovaj eksperimentalni pristup zadovoljavajući da se proizvede dobra tašna, ali kako sada tvrdi: „Trenutak je idealan, osećam da mogu da je napravim. Ne bih je stavila na pistu da po svim standardima nije perfektna‟.

Pečurke se uzgajaju u laboratorijama, tako da im za rast nije potrebna voda, a struju jedva da koriste. Presuju se i formulišu u veštačku kožu. Inspirisana ovim procesom, cela kolekcija je u duhu šume i pečuraka, kao i scenografija i muzika. Ove tašne biće limited edition, izrađene u samo sto primeraka i po nešto višoj ceni od prosečne cene firmirane kožne tašne, ali kako dizajnerka napominje „bez ubijanja ijedne životinje, bez sečenja ijednog drveta. Ovako treba da izgleda budućnost mode ako možete da je shvatite kako treba, a mislim da svi možemo‟, objasnila je ona. „Ovo je početak nečeg novog.‟

A mi kažemo! Živeli ovakvi inovativni počeci...

Stella Mccartney S22 071.jpg
Imaxtree