Ko je sledeći? Glavno je pitanje Altaroma kompanije koja organizuje i promoviše Roma Fashion Week. Zajedno sa Vogue Italia magazinom, 12. jula prirediće prirediće specijalnu modnu reviju pod nazivom Who Is On Next? kako bi svetu predstavili nove dizajnere i brendove italijanske mode.

Ovo posebno veče biće omogućeno uz podršku Opštine grada Rima i Saveta za velike događaje, sport, turizam i modu. Jedanaest finalista će predstaviti svoje kreacije na modnoj pisti na evokativnom trgu Piazza del Campidoglio, pred modnim stručnjacima, influenserima i buyerima iz celog sveta. A tu će biti i ELLE Srbija magazin koji će vam na Instagram Story-ju dočarati atmosferu live.

''Naš cilj je da Rim ponovo učinimo centralnim u internacionalnom modnom sistemu. Zbog toga smo zajedno sa gradonačelnikom Robertom Gualtierijem odlučili da budemo domaćini revije najperspektivnijih mladih dizajnera koje je Altaroma odabrala na ovom jedinstvenom mestu: u srcu gradske uprave, ali i u centru lepote i istorije. Who Is On Next? prepoznaje i nagrađuje talenat. To je inicijativa koja unapređuje dobro uspostavljenu tradiciju internacionalnih škola mode i dizajna sa sedištem u našem gradu, koji je izvor inspiracije i kreativnosti, i koje velike modne kuće koriste da prošire svoje kreativne štabove'' objašnjava Alessandro Onorato.

18. izdanje Altaroma nedelje mode ostaje dosledno prvobitnim vrednostima: inkluzija, bezrodnost, održivost, etika i inovacije. Zato predstavljaju nove, inspirativne pokretače mode koji će se takmičiti za FRANCA SOZZANI nagradu.

''Tokom ovog izdanja, naši mladi dizajneri će se takmičiti u prestižnom i lepom ambijentu, i to zahvaljujući aktivnoj podršci savetnika Alessandra Onorata. Veoma smo ponosni na ovo dostignuće. Ovo je realizovano zahvaljujući stalnoj pažnji i podršci institucijama i partnerima ovog događaja, posebno Privrednoj komori Rima, Lacio regiona, Italijanske trgovinske agencije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje. Podrška Opštine Rim je važna novina koja nam uliva veliko poverenje i zadovoljstvo. Ova obnovljena institucionalna saradnja je sastojak koji, više nego bilo koji drugi, može obezbediti opipljive izglede za unapređenje mode u prestonici i tako izgrađenog nasleđa Altarome'' komentariše Silvia Venturini Fendi, predsednica Altaroma kompanije.

Tokom godina, Who Is On Next? je lansirao domaće italijanske dizajnere na internacionalno tržište, a ove godine među njima će se naći: Çanaku, Gams Note, Karim Daoudi, Lessico Familiare, Lucia Chain, Maison Laponte, Mokoo, Morphine, Setchu i Vìen. Podeljeni su u kategorije preta-porter i aksesoare, a potvrđene su i kategorije muške i bezrodne kolekcije. 

Učesnike će ocenjivati žiri sastavljen od međunarodno priznatih predstavnika svet izdavaštva, distribucije i modne industrije: od modne konsultantkinje i stilistkinje Susanne Ausoni, urednice arhive američkog Vogue-a Lairda Borrelli-Persson, preko direktorke akvizicije i razvoja kreativnih talenata u LVMH Fashion Groupi Manuele Brini, te Silvie Venturini Fendi koja je kreativna direktorka aksesoara i muške mode u modnoj kući Fendi, pa sve do uvaženih modnih kritičara, novinara, dizajnera.

Zajedno sa drugim institucijama italijanske mode, Camera Nazionale della Moda Italiana, (Nacionalna komora za italijansku modu) i Pitti Immagine, Altaroma i Vogue Italia će izabrati pobednike nagrade FRANCA SOZANI u okviru Who Is On Next? 2022.

Altaroma i Vogue Italia će dvojici pobednika dodeliti novčane nagrade i priliku da bude predstavljen u časopisu Vogue Italia. Pored toga, Altaroma će pozvati sve finaliste i pobednike da učestvuju i u Altaroma izdanju 2023. godine, dok će Camera Nazionale della Moda Italiana omogućiti pobednicima da predstave svoje kolekcije na Milano Fashion Week Women’s Collection u septembru 2022. Pitti Immagine će dvojici finalista dodeliti nagradu Pitti Tutoring & Consulting Award, tj. pro bono 6-mesečni mentorski program za podršku i promociju modnih dizajnera u njihovom profesionalnom i kreativnom put na modnom tržištu.