Bele patike nezaobilazan su trend za toplije vreme poslednjih nekoliko sezona i verovatno većina nas ima barem jedan par u svojoj kolekciji. Ipak, trend su, dakle, bele patike, a ne prljavo bele, sivkaste, krem, ili bilo koja transformacija koju ove patike dožive nakon tek nekoliko nošenja.

Zavisno od materijala od kojih su napravljene, postoje različiti načini za održavanje beline vaših patika, a neke čak možete oprati u veš mašini.

U nastavku donosimo niz trikova s kojima ćete postići da vaše patike izgledaju kao nove, ali obratite pažnju na njihov materijal, te ako niste sigurni u to koji savet je prikladan za sastav određenih patika, radije se prvo još malo posvetite istraživanju nego da postignete efekat suprotan od željenog.

  1. Belim lakom za nokte možete pokriti sitnije ogrebotine, ali kako biste izbegli nanošenje predebelog sloja, utapkajte lak krpicom ili maramicom.
  2. Pasta za zube može da napavi čuda za gumene đonove - utrljajte pastu na kritična područja starom četkicom za zube.
  3. Za čišćenje tvrdoglave brušene kože poslužite se gumicom za brisanje, samo pazite da da kožu ne brišete preagresivno i da je gumica isto bele boje kako ne bi ostavila neželjene tragove.
  4. Za neke kožne cipele ključno je držati se osnovne higijene koja uključuje redovno premazivanje s pastom za cipele prozirne boje kako biste zaštitnim slojem zaštitili patike od kiše i drugih nepovoljnih vremenskih uslova.
  5. Izbeljivač vam takođe može poslužiti za neke tvrdoglave mrlje, pomešajte ga s vodom u razmeri 1:5 i starom četkicom istrljajte kritično mesto.

Za sirće se može reći da je još jedno čarobno sredstvo za uklanjanje fleka. Umočite krpu u njega i nežno trljajući obrišite čiste patike, odmah ćete videti sjaj.

  • Još jedna korisna smesa za izbeljivanje patika jeste soda bikarbona, malo vode i malo sirćeta. Pomešajte sva tri sastojka, tako da dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umočite u nju i izribajte patike. Nakon toga ih isperite toplom vodom i ostavite da se osuše. Ova domaća pasta odlična je i za platnene i za kožne patike, a skida i tvrdokorne i stare mrlje.