Vest da će se Srbija predstaviti na Paris Fashion Week-u od 27. februara zaista je velika za naše modno tržište. O čemu se zapravo radi?

Dobri poznavaoci mode znaju da je Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM) hermetički zatvoren sistem. Nakon desetogodišnjeg, napornog i kontinuiranog rada na podizanju kvaliteta Serbia Fashion Week-a i brendiranju naše zemlje u svetu mode globalno, kao i stalnog rada sa expertima iz našeg posla u Francuskoj, ove godine je došao i dugoočekivani rezultat. Ostvaren je naš davno zacrtan cilj, a to je da postanemo deo zvaničnog programa Federacije Mode Francuske (FHCM).

FHCM je osnovana 1868. godine. Ona je deo Ministarstva industrije Francuske, kojoj i odgovara za svoj rad. U svom sastavu ima tri centralna tela : Chambre Syndicales Haute Couture (Haute Couture Fashion Week), Chambre Syndicales Women's Fashion (Paris Fashion Week Women). Chambre Syndicales Men's Fashion (Paris Fashion Week Men). To je najstarija  socijacija ove vrste u svetu, sa ogromnom tradicijom i strogim pravilima. Poznato je jedina nedelja mode u svetu koja ne dozvoljava platforme u svojim kalendarima (za razliku od svih drugih nedelja mode), te da je gotovo potpuno zatvorena prema inostranim brendovima.

Kao plod njihove odluke da po prvi put u istoriji svog postojanja otvore vrata i uvrste kao deo svog zvaničnog programa, najbolje nedelje mode u svetu, tokom Paris Fashion Week-a, obavestili su nas da su izabrali dve zemlje Evrope, tj. dve nedelje mode koje su prošle njihov višegodišnji monitoring, a to su Srbija i Portugal. Kroz program FHCM "Welcome to Paris" prestavljaćemo Srbiju svake godine tokom Paris Fashion Week-a.

Medijska moć PFW (koji je projekat FHCM) je ogromna. To je medijski najposećeniji i najpraćeniji događaj tokom godine u Francuskoj. Milioni novinara, blogera, medijskih kuća prate sva dešavanja FHCM u danima kada se održava PFW. Dobiti čast i biti sastavni deo FHCM je zaista istorijski trenutak za Srbiju i srpsku modu i ogromno priznanje za sav rad i ostvaren kvalitet.

Napomenula bih još da je modna industrija u Francuskoj druga po veličini sa 150 milijardi evra godišnjeg prihoda. Tokom PFW, svake godine se realizuje 10,3 milijarde evra komerecijalnih poslova. Na to se nadograđuju prihodi od turizma, a ono što je nama važno, komunikacije, mediji i objave se mere u stotinama miliona evra.

Prvo predstavljanje naše zemlje će biti u periodu od 27. februara do 7. marta 2023. godine u ediciji Paris Fashion Week Women.

Serbia Fashion Week
Serbia Fashion Week 

Da li već znate koji domaći dizajneri će se izdvojiti na ovoj manifestaciji?

Pravila su vrlo stroga. Svaki dizajner prvo prolazi selekciju Serbia Fashion Week-a. Nakon toga dokumentacija svakog dizajnera se šalje u Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM), koji na osnovu odluke svojih unutrašnjih upravljačih tela, pojedinačno daje odobrenje za svakog predloženog kreatora. Umetnički Savet Serbia Fashion Week-a će uputiti pozive onim kreatorima za koje procenimo da mogu proći rigoroznu selekciju FHCM-a. U krajnjoj liniji, koncentracija pažnje na narednoj nedelji mode u Parizu će sigurno biti upravo na Srbiji i Portugalu, te je bitno da se i kao zemlja predstvimo na najbolji mogući način.

Serbia Fashion Week sada je zvanično deo programa Federacije Mode Francuske. Šta će vam to doneti i kako vidite razvoj ove manifestacije u budućnosti?

Ova odluka o zvaničnom prihvatanju Serbia Fashion Week-a od strane FHCM-a je jedna od glavnih tema u modnim krugovima Francuske i predstavlja prekretnicu u daljem pozicioniranju Serbia Fashion Week-a na globalnom nivou. Samim tim što je ova najstarija i najprestižnija modna asocijacija na svetu izabrala SFW da bude pod njenim okriljem, doneće nam kao zemlji ogromnu promociju, a dizajnerima otvariti vrata za razvoj i uspostavljanje novih saradnji i projekata. Srpska Nedelja Mode će i ubuduće biti održavana u Novom Sadu, svake godine na jesen, s tim što će svakog proleća imati svoje izdanje u Parizu.

Ovo je svakako ključan momenat za dalji razvoj SFW-a. Do sada smo se pozicionirali (u međunarodnoj stručnoj i medijskoj javnosti) kao najvažniji modni događaj u jugoistočnoj Evropi, a ovo nas i definitivno svrstava u red najvažnijih i najuticajnijih modnih događaja na svetu.

Jačanje globalnog uticaja SFW-a u budućnosti, doprineće razvoju manifestacije i svih njenih segmenata, povećanju broja posetilaca i učesnika iz celog sveta, ogromnoj medijskoj pažnji , kao i novim ulaganjima stranih investitora u modnu industriju, što ce se sigurno odraziti i na rast ekonomije u našoj zemlji.

Srbija će se od 2023 predstavljati na paris fashion weeku
Serbia Fashion Week Svetlana Horvat i Patrizia Gucci.