H&M sa ponosom najavljuje narednu dizajnersku kolaboraciju sa kućom Mugler. Mugler je oduvek bio otvoren za sve vrste karaktera i tipova lepote, a sa ovim partnerstvom to je još izraženije. Kolekcija koju je dizajnirao kreativni direktor kuće Casey Cadwallader sadrži i mušku i žensku liniju, kao i modne dodatke, koji će u prodaji biti od 11. maja u H&M prodavnicama u Knez Mihailovoj u Beogradu, u Kralja Aleksandra u Novom Sadu, kao i na internet stranici hm.com.

Ova saradnja predstavlja samu suštinu Muglera, modne kuće koja je oduvek bila pionir, neko ko krši pravila, šampion slobode izražavanja, visokog glamura i smelog, ali neodoljivog stila.

Kuću je osnovao poznati francuski dizajner Manfred Thierry Mugler 1973. On je od starta unapredio temu body positivity-ja, rodne fluidnosti, transformacije i samopouzdanja koji sada dominiraju modom. Američki dizajner Casey Cadwallader pridružio se Mugleru 2018. godine i podmladio izgled i nasleđe kuće, proizvodeći zadivljujuću seriju prepoznatljivih odevnih komada. Priča o Mugleru je priča o avangardnoj reviji na pisti i visokoj modi koja pomera granice, vizionarski stav o lepoti koja prevazilazi granice, obuhvatajući onostrano, nebinarno i tehnološko.

Razgovori o saradnji započeli su pre nego što je Manfred Thierry Mugler preminuo u januaru 2022. Mugler x H&M kolekcija objedinjuje istoriju kuće sa sadašnjošću i budućnošću, nudeći razne Muglerove klasike i signature komade. Kolekcija je dinamičan prikaz današnjeg Mugler sveta i intrigantnih načina na koje je Cadwallader preokrenuo i ponovo osmislio modnu kuću, kako bi je učinio svežom i relevantnom za nove generacije.

“Izuzetno smo ponosni što ovom kolekcijom slavimo nasleđe koje je ostavio Manfred Thierry Mugler. Velika nam je čast bila što smo ga upoznali i počastvovani smo što je bio uključen u početnim fazama saradnje. Casey je uradio neverovatan posao u odavanju počasti istoriji i arhivi modne kuće Mugler, dok je kolekciju učinio potpuno savremenom. Pod njim, Mugler je postala jedna od najinovativnijih i najuzbudljivijih modnih kuća u svetu,” rekla je Ann-Sofie Johansson, kreativna savetnica u H&M-u.

Casey Cadwallader i Ann-Sofie Johansson.jpg
H&M 

“Čast je sarađivati sa H&M-om. Kolekcija slavi sve ono što definiše kuću Mugler, svaki komad je autentičan Mugler, od bodija, koji su postali naš zaštitni znak, preko oštrih krojeva i obrađenog denima. To je prikaz naših legendarnih komada”, izjavio je Casey Cadwallader, kreativni direktor u Mugleru.

Siluete u kolekciji su prepoznatljivi Mugler: jaka, velika ramena, naglašen struk, oda oblinama i linijama tela, počast samopouzdanju. Da bi ukazao na viziju osnivača kuće, pored savremenog dizajna, postoji serija veoma posebnih, limited-edition izdanja arhivskih rimejkova, koje je Cadwallader odabrao zbog njihove savremene rezonance i svedočenja o Muglerovoj centralnoj ulozi u slavnim godinama na modnoj pisti 80-ih i 90-ih. Svaki komad u kolekciji je trenutak u istoriji mode – šansa za sve fanove širom sveta da poseduju deo nasleđa brenda. Kolekcija uključuje i mušku i žensku odeću, a u centru svega je fluidni transformacioni cross-gender stajling koji je oduvek bio u osnovi Muglerovog etosa.

Kako bi obuhvatili duh kolekcije i proslavili Muglerovu legendarnu povezanost sa muzikom, performansom, teatralnošću i subkulturom, Mugler i H&M s ponosom objavljuju muzički video u kojem glume zvezde u usponu - Amaarae, Shygirl, Eartheater i Arca. Zajedno su snimili sopstveni pogled na hit pesmu Stardusta iz 1998. „Music Sounds Better Vith You“, posebno u čast kolekcije. Izbor pesme ukazuje na osećaj zajednice koji definiše Cadwalladerovu viziju današenjeg Muglera.