Olivier Rousteing, kreativni direktor modne kuće Balmain prošlog leta je u danima između završavanja kolekcije za proleće 2023. te odlaska na letnji odmor na repeat preslušavao "Renaissance", album slavne Beyoncé. I prema izjavi za američki Vogue, uživajući u muzici stvarao je modne crteže pod uticajem ritma i reči pesama, te je bez plana stvorio osnovu za novi projekat za čiju se realizaciju obratio stilističkom timu slavne pevačice. Poslednjih pet meseci intenzivno se radilo na ideji da se veći broj skica pretoči u odabrani broj modela koji čine netom predstavljenu kolekciju visoke mode, a u tome su veliku ulogu imale sama Beyoncé, te njena stilistkinja Marni Senofonte.

Rezultat je 16 modela koji čine Balmain x Beyoncé couture kolekciju, a od kojih je svaki inspirisan određenom pesmom s novog albuma po kojoj modeli nose i ime. Ovom se kolekcijom slavi ne samo snaga slavne Beyoncé i njene uvek impresivne estetike, već i snaga modne kuće Balmain. Kolekcija je premijerno predstavljena na naslovnici francuskog Voguea objavljenog 24. marta, samo dan nakon što je objavljeno da su se Beyoncé i Adidas najavili kraj saradnje nako više od 5 godina.

Svaki od modela rezultat je slojevitih modnih promišljanja, onih koje spajaju visoku modu, umetnost i ime slavne Beyoncé u savršenu priču, a za istaknuti je kako su doprinos ovim modelima dali i i vajar Elie Hirsch koji je izradio metalni korset, te umetnica Laurentine Périlhou pripremom vrhunskih tkanina od svile, baršuna i lakirane kože.

A ovo je zasigurno i potvrda odlične modne saradnje koja je započela nakon što je Beyoncé na nedavnim dodelama nagrada prošetala upravo u kreacijama s potpisom Balmain, i za koju smo sigurni da će se na neki način nastaviti - jer Queen B tek kreće na turneju “Renaissance World Tour”.