John Richmond, engleski dizajner iz Mančastera, 1982. godine seli se u London gde diplomira modni dizajn na Univerzitetu Kingston. Te iste godine godine dizajnira svoju prvu kolekciju pod istim imenim JOHN RICHMOND, te sarađuje s brendovima kao što su Armani, Joseph Tricot i Fiorucci. Konačno, početkom devedesetih stiže u Milano gde postiže svoj internacionalni uspeh. U nastavku, razgovor sa njim donosi nam saradnik Josip Grabovac.

Kako se pandemija odrazila na razvoj vašeg brenda? 

Naravno, kao i većini brendova, pandemija je mnogo otežala rast... Jedna od pozitivnih strana jeste što više nema pravila kako i gde se može predstaviti. Sve to je uglavnom zbog promena koje su se desile putem društvenih mreža, ali pandemija je zaista promenila stavove ljudi.

Jeste li vi imali digitalne prezentacije/revije i šta mislite o istim? 

Nisam video nešto posebno što bi zaokupilo moju maštu, sve te digitalizacije revija su u svojim ranim fazama. Mislim da će tek rasti i razvijati se. Veliki problem digitalnog predstavljanja jeste što naš raspon pažnje postaje vrlo kratak. Mi smo morali da organizujemo zoom prezentacije tokom pandemije, tako da i sami znamo da je to nešto na čemu treba mnogo raditi.

John Richmond SS23125268.jpg
Courtesy Press Office 

John Richmond SS23125399.jpg
Gastone Dissette/Rino@47 

John Richmond SS23125534.jpg
Courtesy Press Office 

Vratimo se u prošlost. Kako je na Vas uticalo preseljenje u Milano u kasnim devedesetim?

Preselio sam čitavo poslovanje u Milano u kasnim 90-im, a pre toga sam uglavnom bio baziran u Londonu, gde radim svoju prvu reviju, otvaram svoju prvu radnju i generalno sam uživao tamo u svemu što sam radio. Bilo je teško postati međunarodni brend sa sedištem u Londonu, pa me ta želja dovela do ideje za preseljenje u Milano.

Godine 2003/2004. Vaš brend drastično raste, postaje sve prepoznatljiviji zahvaljujući kolekciji streetwear odeće koja je primarno ciljala na mlade osobe. Najprodavaniji komad definitivno su bile farmerkice niskog struka s natpisom RICH... Kako pamtite ovaj period?

Farmerke RICH zapravo nisu bile deo te kolekcije, ali dok smo taj dan snimali shooting sa mojim dragim prijateljom Bryanom Adamsom, on me je pitao da fotografiše iste. Moja ideja je bila da se stavi zadnjica u fokus tj. natpis RICH. Iskreno, taj deo natpisa je trebao da bude samo skrećeni deo naziva RICHMOND, ali je na kraju dobio svoje značenje. Farmerke su se našle u sledećoj sezoni, a sve ostalo je istorija.

John Richmond SS23125679.jpg
Courtesy Press Office 

John Richmond SS23125963.jpg
Gastone Dissette/Rino@47 

John Richmond SS23126787.jpg
Gastone Dissette/Rino@47 

IF YOU DON’T TRY, YOU CAN NEVER WIN je slogan koji smo mogli da vidimo tokom vašeg izlaganja na Pitti Immagine Uomo eventu. Kakvo ima značenje za vas?

Ispada kao da sam neki filozof , ali to zapravo nisam, niti se pravim, isto tako ne želim da delim savete o načinu života. Zapravo, je to bio natpis na patikama – da se fokusirate u sportu kako biste pobedili. Prvenstveno, naš štand je bio vrlo pažljivo dizajnerski osmišljen, a poruka je i šira – politički smo vrlo ograničeni granicama, a zapravo smo svi jedan svet.

Kako biste okarakterisali RICHMOND X brend?

RICHMOND X je mešavina sporta i ulice. To je brend za koji želim da ima svoj život, da živi sam, da se sam izdržava, sa vrlo slabom vezom sa JR-om.

Važite za jednog od najljubaznijih i najpristupačnijih dizajnera?

Mislim da vas ništa ne košta da budete ljubazni prema drugima.

John Richmond SS23126498.jpg
Courtesy Press Office 

John Richmond SS23127499.jpg
Courtesy Press Office 

John Richmond SS23128095.jpg
Courtesy Press Office