Stigao je kraj višemesečnim spekulacijama o tome ko će preuzeti dugo upražnjenu poziciju vrha kreativne direkcije kuće Givenchy. Nakon što je dizajner Matthew Williams napustio brend nakon tri i po godine, britanska dizajnerka Sarah Burton, koja je svoju modnu karijeru provela u kući Alexander McQueen, postala je kreativna direktorka Givenchy-a (osma po redu na ovoj poziciji). Ona će se ove nedelje susresti sa zaposlenima u ateljeima na Aveniji George V, što je svojevrsni ritual sa dugom tradicijom u francuskoj modi. 

Sarah Burton je izuzetna kreativka čiji rad strastveno pratim dugi niz godina. Veoma sam srećan što se danas pridružuje Givenchy-u“, izjavio je Sidney Toledano, predsednik odbora Givenchy-a, u saopštenju podeljenom prvo sa WWD-om. „Njen jedinstveni pogled i pristup modi biće neprocenjivi za ovu kultnu kuću, poznatu po svojoj smelosti i visokoj modi“, nastavio je on. „Uveren sam da će njeno kreativno vođstvo doprineti budućem uspehu i međunarodnom statusu ove modne kuće.“

„Velika mi je čast što se pridružujem prelepoj kući Givenchy, to je pravi dragulj“, rekla je Burton, čije će kreativne odgovornosti obuhvatati sve ženske i muške kolekcije. „Veoma sam uzbuđena što ću moći da napišem sledeće poglavlje u priči ove kultne kuće i što ću doneti u Givenchy svoju viziju, senzibilitet i uverenja.“

Podsetimo, britanska dizajnerka trasirala je svoj modni put najpre kao desna ruka osnivača Lee McQueena, a zatim je preuzela ulogu kreativne direktorke nakon njegove tragične smrti 2010. godine. Posle više od 25 godina u tom brendu, napustila je McQueen nakon što je predstavila svoju SS24 kolekciju prošle jeseni.

alexander mcqueen
Profimedia 

Njena nova pozicija još jednom je stavlja u cipele njenog pokojnog mentora i prijatelja: naime, Lee McQueen je bio na čelu kreativnog tima kuće Givenchy od 1996. do 2001. godine, nakon što se osnivač brenda Hubert de Givenchy povukao 1995.

Tokom rada za kuću Alexander McQueen, Sarah je nastavila da neguje nasleđe osnivača brenda, dok je suptilno pomerala estetske granice brenda, sa kolekcijama poznatim po besprekornom krojenju i mračnom, romantičnom, ali osnažujućem pristupu ženstvenosti. Godine 2011. privukla je globalnu pažnju kada je Kate Middleton nosila jednu od njenih kreacija na venčanju sa princom Williamom.

profimedia-0093358610.jpg
Felipe Trueba / Avalon / Profimedia 

Poznata je kao pedantna modna tehničarka, cenjena zbog dramatičnog krojenja i kompleksnih, ali osnažujućih haljina. Retko je viđena iza pozornice bez čioda u rukavima džempera i velikih makaza u zadnjem džepu. 

Sarah će biti odgovorna za kreativni pravac svih ženskih i muških kolekcija ove modne kuće. Svoje prve dizajne za Givenchy predstaviće tokom Nedelje mode u Parizu u martu 2025.