Da li će sportski modeli bilo kada prestati da "okupiraju" ready-to-wear svet? Teškoo. Prema poslednjim izveštajima prodaje, helanke se prodaju u svetu bolje i više od svih modela jeansa, što znači da ćemo viđati još više Spandeksa oko sebe u narednom periodu. Pored, blago kropovanih zvoncara koje takođe bivaju sve popularniji model...

Pre nego što proglasite "smrt" stila, imajte na umu da je kategorija "helanke" prilično raznovrsna i da se ona ne odnosi samo na klasične pamučne helanke koje nosimo u svoja 4 zida, opušteno, bez opterećenja i potrebe da uvek izgledamo doterano i sređeno već i na spandex helanke za jogu, ali i nove modele koji imaju dizajnerski pečat.   

Na primer, modna kuća The Row već godinama za najprodavaniji model ima upravo top model helanki za 450 dolara, koje mogu da se kombinuju uz kaftan i oversize džempere od kašmira, vune. Prva kolekcija Demne Gvasalia za Balenciagu je imala uzane helanke u ponudi, inspirisane osamdesetim, a u poslednjoj je napravio jedan korak više stvarajući hibrid čizama i helanki u neon bojama za kojima su svi poludeli. Celine je takođe uvrstio u svoju glavnu ponudu helanke stilizujući ih uz tunike i boxy jakne.

Šta "nove" helanke imaju u odnosu na stare, klasične?

One su chic, atraktivne, nalik uzanim pantalonama, ali su takođe komforne, prijatne.

Da li to znači da je helankama mesto u poslovnom okruženju, ako su ih već najbolji dizajneri današnjice učinili glavnim zvezdama pista?

Modni urednici imaju različita mišljenja.

"Da li je vaša kancelarija joga studio? Ne? Onda ne," kaže urednica Maya Singer pri Vogue. "Samo ako nameravate da ih nosite sa Ugg čizmicama i pink džemperom Juicy Couture za Halloween," dodaje njena koleginica Steff Yotka. 

Njihova koleginica Alessandra Codinha je sasvim ok sa helankama u radnom prostoru ukoliko ih uparite sa dugačkim, hippie džemperom, ali smatra da je stvarno poraz kako Karl kaže ako nemate šta da obučete sem helanki...

"Ljudi stalno zaboravljaju kako na tržištu ne postoji samo jeans već pregršt udobnih, cozy pantalona. Istražujte manje prodavnice, ima toliko sjajnih modela stvarno je greota da se ograničite samo na jeans i na helanke!"  

Edward Barsamian, style editor navija za helanke ali smatra da je bitno o kojim helankama pričama.

"Ako pričamo o klasičnim, pamučnim ili čisto sportskim onda ne, ali ako pričamo o onim koje su malo kruće i oblikuju siluetu, onda da! Ja lično nosim Alaine modele i Zarine u svim bojama zajedno sa rolkama i tunikama, oversize džemperima i majicama."

Za Virginiju Van Zanten, Living Editor-a, helanke su jednostavno praktične. “Za ženu koja je u sedmom mesecu trudnoće nema udobnijeg i boljeg komada od helanki. Još uvek idem na posao, i nemam nikakav problem da ga obavljam u crnim pamučnim helankama.”

Chelsea Zalopany, Market Editor takođe ima helanke za posao: “Juče sam nosila Victoria’s Secret helanke uz Miu Miu baletanke i svilenu bluzu. Moj vam je savet da helanke učinite modnim, atraktivnim uz pažljivo odabranu nadogradnju. Ukoliko nameravate da ih nosite tako da izgledate kao da ste tek ustali ili se spremate da očistite tavan, onda helanke i nisu najbolja ideja."

Epilog: Kombinacija sa helankama nije no-no (ukoliko radite u kompaniji koja ima opušten dress code), ali potrebno je dosta umeća da taj look izgleda stilizovano, moderno, malo ironije i velika doza samopouzdanja. Naš savet: da ih uklopite uz ogromne, oversize džempere sa velikim rolkama i rukavima kojima je i potreban kontrast u vidu uzanog donjeg dela koji će izdužiti figuru. 

Ukoliko imate helanke koje su od pliša ili neke sličnije raskošniej tkanine, one su sigurno bolji izbor nego skinny jeans!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/