Da li se slažete sa ovim stavom?

Nakon razgovora Nicole Thorp (koja je aplicirala za posao recepcionarke u jednoj poslovnoj kompaniji) sa poznatim voditeljem Piers Morganom, u emisiji Good Morning Britain, pokrenuta je tema o kojoj se nije debatovalo decenijama, iako su postojali svi razlozi za to.

Naime, Nicole je zatražila pravo da na radnom mestu ne nosi potpetice, već ravne cipele, kao i da ne nosi karmin. Smatrjući ne samo da recepcionarka jedne frime ne treba da izgleda tako, već i iz praktičnih razloga: samo žene znaju kako je biti u štiklama devet sati!

Ova njena molba je odbijena i Nicole je dala otkaz.

Od tog trenutka tema o pravilima oblačenja žena na određenim radnim mestima postala je predmet rasprave, a ova priča počela je da puni novinske stupce širom Velike Britanije.

Kao i u svakoj priči, i ovde su postojale dve strane i sukobljena mišljenja. 

Mi smo pak stali na stranu onog koje je iznela novinarka britanskog Voguea Nicole Mowbray, a koja navodi između ostalog i sledeće:

"Posao recepcionarke je da pozdravlja klijente i zaposlene pri ulasku u firmu, kao i da ih upućuje ili sprovodi do željenih kancelarija. Koliko ja znam, za obavljanje ovog posla nije neophodno da imate karmin na usnama, pa zamislite: čak ni štikle! Savršeno dobro možete obaviti posao bez ove dve stvari na sebi. Takođe, muškarci mogu biti (i zaista jesu) odlični recepcionari. Da li se od njih zahtevaju ovakve stvari? Mislim da svi znamo odgovor."

Od muškarca se zahteva da bude obrijan, uredno podšišan i da nosi košulju, sako, pantalone, kravatu i cipele. Dakle, da izgleda pristojno, baš kao što može i žena i to: bez štikli i bez karmina.

Takođe, ni jedna od stavki koje se zahtevaju od muškarca ne iziskuje od njega da se oseća neprijatno u onome što ima na sebi ili da zbog toga trpi bolove.

Što je zaista značajna razlika.

Ipak, britanski voditelj juatrnjeg programa ne smatra tako. Kao argument na ovu temu, rekao je da baš kao što se od žena traži da izgledaju pristojno i da nose štikle na poslu, i od muškarca ze zahteva isto u pogledu pristojnog izgleda - moraju biti obrijani, i da nose kravatu. Stvarno Piers? Sa tim si uporedio štikle i karmin?

Polemika se razbukatala kada je na ovaj njegov odogovor Nicole Thorp, izjavila da je moguće izgledati sasvim pristojno, pa čak i otmeno i isto tako, odlično obavljati ovaj posao u ravnim cipelama i bez karmina. Te da uopšte nije neophodno da se ističe seksualnost žene koja šeta kroz kompaniju na štiklama, namazanih usana. Jer, štikle + crveni karmin znače većini žena seksi look. 

Piers je imao šokantan zaljučak da takav izgled nije zavodljiv, niti predstavlja ženu kao seksualni objekat, već da je isključivo glamurozan. Čak i da je tako ( a nije nikako!), zašto bi za posao recepcionara dress code bio: glamourous? 

Koje je vaše mišljenje?

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/