Za razliku od retrogradnog Merkura, Venera se javlja povremeno, na svakih 19 meseci, ali traje otprilike dva puta duže. Retrogradan hod Venere ipak ima različito dejstvo od Merkura na sve nas. Najviše na ljubav, intimne odnose, prijateljstvo, vrednosti, novac, lepotu, i pre svega privlačnost.

Planeta ljubavi je povezana sa našim strastima, kreativnošću, zadovoljstvima i ukusima. 

Ljubavne veze i prijateljstva

Za mnoge parove, ovo će biti vreme izazova jer retrogradna Venera može da produbi ili promeni način ljubavi i/ili zadovoljstva između partnera.

Nova veza ili veza kraća od 18 meseci, će biti na testu tokom ovog perioda, a to može biti prvo iskustvo sa kojim se par suočava. Imajte u vidu da se slabe i nove veze mogu čak i prekinuti u nedeljama retrogradnog hoda Venere. 

Svaki odnosi ili novi događaji koji su se dogodili od 30. januara mogu se završiti na drugačiji način od očekivanog, partneri mogu da dožive odnos na neki novi način. Imajte u vidu da je ovo važan korak u razvoju vaše veze. Ako je sve dobro, ona će biti ojačana. Ako ne, retrogradna Venera je može prekinuti, raskinuti. 

Prijateljstva mogu biti pod sličnim uticajem, a može se osetiti i manjak intimnosti. Ovo će takođe biti period kada se ljudi mogu ponovo povezati sa prijateljima (ili partnerima) iz prošlosti, kako bi preispitali odnos i doveli do nekog zaključka. Samim tim ili će staviti tačku, ili razviti odnos. 

Ovaj retrogradni period nije idealan za ulazak u novu vezu sa ljudima koje ste upravo upoznali. Međutim, ako se sa nekim već znate, može biti vredno istraživanja. 

Novac, vrednosti, lepota i materijalne stvari

U zavisnosti od vaše natalne karte i uzimajući u obzir druge faktore, retrogradna Venera može da stvori promenu vrednosti i/ili način na koji nas drugi cene, kao i ono što nas privlači. Za neke ljude, takođe može dovesti do promene u finansijskom smislu, posebno ako su se neka dešavanja desila u periodu oko 30. januara. 

Budite pažjivi kada radite nešto novo, što uključuje lepotu, dekorisanje ili kupovinu nekog modnog komada. Postoji velika mogućnost da zapravo ne budete zadovoljni sa stvarima koje ste uradili, kupili ili napravili. 

Retrogradan hod počinje u Ovnu i putuje nazad do Ribe, kada će se sresti Hiron u kvadratu sa Saturnom

Venera je u Ovnu od 3. februara, i  ovaj znak može osetiti mnoge uticaje Venere kao što su implusivnost i samopozdanje koje može čak biti i u agresivnom, napadnom smislu. Ovan, čija vladajuća planeta je Mars, predstavlja jaku mušku energiju, dok je Venera ženska. Ova kombinacija je moćna za stimulisanje strasti i želja.

Venera retrogradno putuje do Riba, oko 2. i 3. aprila. U ovom znaku, Venera voli da izražava sebe na duhovnom, kreativnom, sanjivom, maštovitom načinu. Ova kombinacija je takođe povezana sa ljubavlju bez pravila. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/