Daleke 1936. godine nova britanska zvezda Vivien Leigh, gledajući predstavu u kojoj je glumio tada 28-godišnja zvezda britanskog filma Lawrence Olivier, rekla je svojoj prijateljici: "Ovo je čovek za kog ću se udati". 

Tu želju je i ostvarila, ali tada se to nije činilo ostvarivim. Ona je, naime, već bila u braku sa advokatom Robertom Holmanom sa kojim je imala ćerku Suzanne, dok je Lawrence bio u braku sa glumicom Jill Esmond sa kojom je imao sina Tarquina.

Međutim, već iduće godine (1937.) našli su se na snimanju filma "Fire Over England", gde su glumili ljubavni par. Varnice su propradile i par je počeo da provodi mnogo vremena zajedno i van seta pa su se ubrzo upustili u strastvenu avanturu.Iako su već živeli zajedno, javnost nije smela da zna za njihovu ljubav. Prema tadašnjem moralnom kodu Holivuda, to nije bilo prihvatljivo. Uostalom, niti glumčeva supruga, ni muž slavne glumice nisu hteli da im daju razvod pa su morali da vezu održavaju u tajnosti.

Otkad su postali ljubavnici, Vivien i Lawrence počeli su se dopisivati, a njihova strastvena ljubavna pisma nedavno su postala javna otkrivajući koliko im je bilo teško da potiskuju emocije i obuzdaju jaku seksualnu privlačnost koju su osećali.

"O, moja draga, malena ljubavi, tako patim za tobom. O, moje srce ne može izdržati bez tebe", napisao joj je u jednom od prvih pisama na samom početku njihove veze.

Sve se promenilo kada su oboje ostvarili goleme uspehe.

Ona je glumila Scarlett O Haru u "Gone with the wind" dok je Olivier zablistao u "Wuthering Heights" kao Heathcliffe.Stalno su se dopisivali za vreme snimanja ta dva filma, a pogotovo dok je Vivien snimala "Gone with the wind".

Oboje su mislili kako će taj film doživeti neuspeh.

"Moraš se dokazati u sledeća dva ili tri filma. Za tvoje samopoštovanje jako je važno da uspeš u filmu, ali i za tvoju sreću, kao i za našu sreću. Ako ne uspeš, bojim se da ćeš jednostavno postati - pa, dosadna", stoji u jednom pismu. 

Njihova je afera postala javna stvar i njihovi su supružnici konačno pristali na razvod. Bilo je to 1940. godine, kad je Vivien postala prva Britanka koja je osvojila Oskar za najbolju glavnu glumicu.

"Zaključio sam da si jako zločesta. Mi smo popularan skandal, ili jako javan skandal. Zato je jedino što možemo da uradimo, a da bude u skladu s dobrim ukusom, da oboje budemo što manje nametljivi", napisao je svojoj uskoro supruzi Olivier.

Oboje su ostali bez starateljstva nad svojom decom, ali su se iste godine venčali.Na venčanju su bili samo svedoci - glumica Katherine Hepbern i pisac Garson Kanin. Iste godine zajedno su glumili u "21 Days Together", iduće godine u "That Hamilton Woman" kao i u brodvejskoj adaptaciji "Romea i Julije".

Za vreme Drugog svetskog rata on se pridružio britanskim trupama, dok ih je ona zabavljala i volontirala, čak i odbila unosne ugovore kako bi pomogla vojsci. Oboje su bili bliski sa tadašnjim premijerom Vinstonom Čerčilom.

Prva uloga nakon toga za Viven je bila u "Ceasaru i Cleopatri" 1944. godine. Tokom snimanja, glumica je saznala da je trudna, ali je nažalost imala spontani pobačaj.

Nakon toga pala je u depresiju, a iako još dugo neće biti otkriveno, Leigh je patila i od bipolarnog poremećaja i manične depresije.


Glumica je imala periode hiperaktivnosti nakon kojih bi usledila depresivna faza, često uz histerične i nasilne napade kojih se ona kasnije nije sećala.

Kada se oporavila nastavila je snimati film, ali nije više imala volje. Nikad nije pogledala taj film do kraja jer joj je bilo preteško. Kasnije iste godine obolela je od tuberkuloze pa nije glumila sve do 1946. godine. Dok je ona bila kod kuće i odmarala, Lawrence je neumorno radio i karijera mu je procvetala.

To je smetalo Vivien pa su počele prve svađe. Zbog njenog bipolarnog poremećaja Lawrence je patio i počeo je tražiti utehu u pozorištu. Retko kad je bio kod kuće, a nakon zajedničke turneje u Australiji 1948. godine Vivien mu je rekla da ga više ne voli.

Ipak, ostali su u braku još 12 godina.

I njena se karijera vratila na svoje noge pa je zaradila drugi Oskar za "A Streetcar Named Desire" 1951. godine. Dve godine posle otputovala je na Šri Lanku kako bi snimala "Elephant Walk" sa Peterom Finchom. Ali, nakon što je snimanje počelo doživela je nervni slom i njenu ulogu preuzela je Elizabeth Taylor. Kada se vratila u London, obavestila je Lawrencea da je zaljubljena u Fincha i da imaju aferu već godinama.

Lawrence joj nije poverovao, ostali su zajedno i glumili u nekoliko pozorišnih produkcija.

Vivien je ponovno zatrudnela 1956., ali je opet izgubila dete i pala u depresiju.

Uskoro je počela vezu sa glumcem Jackom Merivaleom i 1960. konačno se razvela od Oliviera. On se ubrzo oženio glumicom Joan Plowright, a ona je prijateljici poverila: "Radije bih kratko živela sa Lawrenceom nego dugo bez njega."

Iako nisu bili zajedno do kraja života, dopisivali su se i nakon razvoda.

"Želim da ti se zahvalim jer si me razumela. Ponela si se plemenito, hrabro i prekrasno, i žao mi je, jako mi je žao što je za tebe to sve bio pakao", napisao je Lawrence nešto nakon razvoda. Čak i kada se ponovno oženio, nastavili su se dopisivati.

"O Bože, Vivling, kako se molim da ćeš pronaći sreću i zadovoljstvo sada. Stalno se molim da preuzmem deo tvoje nesreće na sebe i moram reći da uspeva, jer tvoja nesreća je za mene mučenje; i sama pomisao na to je neprestana noćna mora", napisao joj je Olivier.

Posljednji put Vivien se na filmu pojavila 1965. u "Ship of Fools", tokom kojeg je često imala napade panike pa je bilo jako teško raditi s njom. 

Preminula je 7. jula 1967. godine nakon što je ponovno obolela od tuberkuloze. 

Godinama nakon što je Vivien preminula, jedan je prijatelj zatekao Lawrencea kako na televiziji gleda njen film.

"To... to je bila ljubav", rekao je sa suzama u očima.


izvor: 100posto.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/