Sećam se kad mi je drugarica ispričala kako je njenu školsku tip ostavio zbog tamo neke cure, izjavivši joj kako ne zna šta je pa to ona i očekivala kad nema stan u Beogradu, niti stabilnu i visoku platu! Da, možete da zamislite moje stanje šoka. Otkud je muškarcima bitno da li Milica, Nina, Biljana imaju kuću na moru, stan u "krugu dvojke" i završen faks?

Navikli smo da su žene te koje tragaju za "boljom prilikom", za muškarcem koji je obrazovan, iz dobre porodice, sa dubljim džepom, stanom i savršenim poslom, nekim koji će im olakšati život i biti "stub" u porodici. Ali to se izgleda promenilo i uloge su se rotirale. 

Bar najnovija studija objavljena u naučnom magazinu Demography pokazuje da sada zapravo jači pol "lovi" bolju priliku. 

Naime, tim istraživača sa Univerziteta u Kenzasu pratio je period od 1990. do 2011., i otkrio da su ženska primanja neverovatno porasla u tom periodu, kao i da je sve više žena steklo visoko obrazovanje u tom istom razmaku. Samim tim, sve veći broj visoko obrazovanih žena koje imaju platežnu moć skoro istu kao jači pol, umanjio je broj muškaraca sa jačom novčanom situacijom na bračnom "tržištu". 

Isto tako, doprineo je tome da žene se sve više opredeljuju za muškarce koji imaju manja primanja i niži nivo obrazovanja od njih. Sve ovo rezultiralo je napuštanjem tradicije po kojoj su muškarci bili ti koji su "donosili" većinu novca u porodični fond. Sada su žene te koje više doprinose zajedničkim finansijama, te su i "dobar ulov".

"U brak danas ulaze osobe koje su vrlo jednako po finansijama, obrazovanju, statusu, što je dobro jer znači da je bar negde uspostavljena ravnoteža i žene su konačno uspele da s novčane strane dosegnu ono što muškarci imaju odavnina," izjavio je autor studije ChangHwan Kim.

Da bi naglasili kako ovo osnažavanje i napredovanje lepšeg pola, odgovara i jačem pol,u tim istraživača je otkrio kako su skoro svi muškarci iz studije pozdravili uspeh žena.

“Niko se nije požalio jer su žene smanjile pritisak koji su muškarci imali na sebi, a to je onaj da su oni ti koji donose 'hleb' u kuću. Muškarci mogu samo da profitiraju od ženskog napredovanja i uspeha."

Još jedan dokaz da kad žene napreduju, svi su na dobitku! 

Tekst: A.D.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/