Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nam je teško da kažemo "ne"?

Bar polovina naših problema u životu nastaje zbog prebrzog prihvatanja ili zakasnelog odbijanja..

  Izvor: Foto: Imaxtree

Koliko puta vam se desilo da vam šef zagorča vikend koji ste hteli da provedete sa porodicom dajući vam neki zadatak koji je neverovatno bitan i ne može da čeka ponedeljak?

Kako da kažete "ne" kelneru koji vam nudi predivan kolač na kraju večere, kako da ne date koji dinar prosjaku na semaforu, da se uzdržite od komentara na neki post na Facebooku? Koliko treba snage da se odbije molba prijateljice da joj pomognete posle raskida sa dečkom, iako vas čeka milion kućnih poslova ili molba rođaka da mu pozajmite novac koji će vam vratiti do kraja meseca? Kako se postaviti prema detetu koje insistira na čokoladi i plače dok stojite u redu na kasi, a svi vas gledaju? Kako odbiti odlazak na svekrvin rođendan, iako biste se baš odmarali? Bombardovani smo stvarima koje ne želimo i pritisak ne dolazi spolja, kreira ga naše "moram" i "trebalo bi“ jer neko to očekuje od nas. "Šta mi je trebalo da to prihvatim", vajkate se što ste prihvatili ono što u dubini duše ne želite.

Gubljenje dragocenog vremena, napetost, pritajeni sukob i porast neprijatnih osećanja prema toj osobi nepovratno cede vašu energiju. Tada, reagujemo na tri moguća načina- ili kažemo "da", a hteli smo da odgovorimo "ne"i tako ugrožavamo svoje interese; agresivno se suprotstavimo, demonstriramo "moć" i pokvarimo odnos ili ne kažemo ništa da ne bismo povredili drugog, nadajući se da će „vreme da izleči sve“ iako znamo da neće.

Zašto nam je teško da kažemo NE?

Od malih nogu nas uče pristojnosti i pokornosti. Roditeljsko "ne" usvajamo nerado, a učimo i da naša negacija teško prolazi. Kasnije u životu, deo nas unapred zna kako će se osećati neko kada ga odbijemo i gledamo da ta dva slova ne pređu barijeru naših usana. Postoji više razloga za to: 

1) Želja da pomognemo – žene su često sklone ovakvim reakcijama

2) Strah da nas vide kao nepristojne – ovo je naročito izraženo prema autoritetima

3) Konformizam – ne želimo da budemo izolovani iz grupe i zato se slažemo i žrtvujemo svoje potrebe da bismo joj pripadali

4) Strah od konflikta – plaši nas tuđ bes i negodovanje, a čak i kada nije otvoreno pokazan plašimo se da će neko promeniti mišljenje o nama

5) Strah da nekog ne povredimo, da će biti razočaran

6) Strah od odbacivanja – uverenje da naše „ne” ruši sve mostove zauvek

7) Reći „ne” može da probudi našu staru, uspavanu krivicu

8) Ponos – ne želimo da priznamo da nešto ne umemo ili smo nesposobni da to uradimo, zato pristajemo iako je na našu štetu.

U našim glavama "da" i "ne" su često razdvojeni. "Da" bez "ne" izaziva trenutno smirenje, društveno je prihvatljivo, ali uništava naše zadovoljstvo. "Ne" bez "da" je rat i kvari odnos, ali održava individualnost. Dakle, na jednoj strani je odnos, na drugoj  su naše vrednosti, prioriteti, ono što je nama važno.

Ako pristajemo na sve što od nas traže, dodaju nam još. Ako pokažemo da poštujemo sebe time što kažemo „ne” i oni će nas poštovati, kvalitet života se poboljšava i stres se smanjuje. Da bi se to postiglo potrebno je spojiti "da" i "ne", izboriti se za svoja prava i interese i istovremeno sačuvati odnos.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity