Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na tronu za vek i vekova: Ovo su najdugovečniji vladari u istoriji

Dotični vladari toliko su dugo na tronu neke zemlje da nam se čini kako su besmrtni i kako će tu ostati tu - za vek i vekova...

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako danas živimo u vremenu kada se uticaj kraljevskih porodica znatno umanjio u odnosu na pre i kada je postojanje monarhija više potreba za nekim imidžem, nego za apsolutnom vlašću kralja i kraljice, sve i dalje intrigiraju priče i detalji iz života svetskih kraljevskih porodica.

Najbolji primer za to je svakako britanska kraljevska porodica koja zauzima priličan deo medijskog prostora unazad decenijama, a posebno od kada je u porodicu "ušla" pokojna Lady D.

Mi se ovoga puta ne osvrćemo na izdanja elegantnih Meghan Markle i Kate Middleton, već fokus držimo na vladarima koji nisu silazili s trona, te važe za osobe koje imaju najdugovečnije vladavine u istoriji.       

Kraljica Elizabeth II (1952 - aktuelna kraljica Velike Britanije)

Ukupan broj godina na vlasti: 66 godina i naša procena je još toliko :)

Kraljica Elizabeth II postala je suveren Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske 6. februara 1952. godine kada je ujedno postala i suveren Australije, Kanade, Novog Zelanda i još 12 drigih država koje su postale nezavisne nakon njenog zakraljičenja.

Elizabeth je toliko dugo na vlasti da je postala monarh sa najdužim stažom u britanskoj istoriji, te najdruže vladajuća kraljica u istoriji sveta (prestigla svoju čukunbaku kraljicu Viktoriju). Iako ima čak 92 godine, britanska kraljica ne propušta tradicionalne i zvanične dužnosti jednog britanskog suverena te i putovanja koja su sastavni deo jednog vladara.

Bhumibol Adulyadey (1950-2016)

Ukupan broj godina na vlasti: 66.

Obožavani vladar Tajlanda bio je omiljen među narodom sve do svoje smrti, 2016. godine kada je preminuo u 88. godini života. Bhumibol, koji je nosio ime kralj Rama IX, nije samo bio najdugovečniji monarh na svetu, već i najbogatiji.

Iako nije imao nikakvu službenu političku moć, Bhumibol je predstavljao stabilnu i voljenu figuru tajlandskog naroda koja im je pomogla u najtežim trenucima da prebrode haos i probleme. Posebno se ceni njegova diplomatska veština da nekoliko puta i to uspešno interveniše u velikim političkim krizama.

Louis XIV (1638 - 1718)

Ukupan broj godina na vlasti: 72.

Francuski kralj Louis XIV, poznatiji pod imenom Kralj Sunca i Luj Veliki počeo je svoju dugovečnu eru vladavine u dobi od tek 4 godine. Od tada pa naredne 72 godine Louis je bio prepoznat kao jedan od evropskih suverena koji su zaslužni za procvat umetnosti i književnosti te izgradnju veličanstvenog Versaja.

Johann II (1858 - 1929)

Ukupan broj godina na vlasti: 70.

Odmah nakon francuskog kralja Louisa XIV po dugovečnoj vladarini, nalazi se princ Johann II od Lihtenštajna koji je bio jedan od najzaslužnijih za procvat umetnosti ove male kraljevine. 

Koje još vladare pamtimo kao osobe koje su bile suveren neke zemlje više od pola veka pročitajte na sledećoj stranici:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity