Poslednji niz godine sve je veći broj mladih koji tragaju za poslom u inostranstvu.

Mada i pored sveopšte situacije u zemlji, prilika da radite negde van oduvek je bila jedna od fantazija mnogih: pored rada, dobijate šansu da neki grad istražite uzduž i popreko, otkrijete njegova kul mesta, kulturnu baštinu i doživite avanturu života.

I u teoriji sve to zvuči prelepo, ali svi znamo koliko nas birokratija sprečava da se to i obistini jer nije lako otići, posebno kada niste EU stanovnik: kako dobiti vizu, pronaći smeštaj koji je pristupačan, prikupiti sva dokumenta, prilagoditi se drugom sistemu, naučiti jezik i slično. 

Teško, zar ne? 

Ali ako se ipak odlučite, jedna zemlja bi trebala da vam bude prioritet: u pitanju je Nemačka.

Prema najnovijem istraživanju HSBC-a koje je obuhvatilo preko 22.318 stranaca zaposlenih u 163 zemlje širom sveta, Nemačka je zemlja u kojoj ćete naći sigurno zaposlenje.

(Šest najpristupačnijih evropshih gradova za život)

Šta je Nemačkoj obezbedilo prvu poziciju?

Odlični uslovi za dobar balans između posla i života (70% odgovorilo da je najbolje u Nemačkoj) i mogućnosti napredovanja u karijeri (65% stranaca zaposlenih u Nemačkoj odgovorilo pozivitno). Iako tokom ankete nije preciziran grad neki, verujemo da je Berlin top mesto u zemlji koja ima najjaču ekonomiju u Evropi i koji se upravo zbog toga i plodnog tla za start-up, naziva često "evropska silikonska dolina".

Iza Nemačke su Bahrain, Engleska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Švajcarska, dok je Amerika pala na osmo mesto sa petog od prošle godine te potvrdila da polako gubi trku sa Nemačkom i ostalim zemljama te da nije baš najidealniji izbor.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/