Kako prvi meseci u godini već polako odmiču kraju, zimsko sivilo mnoge će potaknuti na razmišljanje o životu.

Priželjkujete novu karijeru, bolje plaćeni posao, nove prijatelje ili savladavanje neke veštine, za početak  sve počinje u nama samima i nije tajna da se uz malo odvažnosti i entuzijazma gotovo sve može ostvariti.

Pobeći na kratko od svakodnevice, toksičnih odnosa i ustaljene rutine uvek su dobra ideja za sveže početke i priliv nove energije.

(Digitalni detoks: Kako da kontrolišete zavisnost od društvenih mreža i mobilnog telefona)

Zato, otkrivamo koja su to 3 koraka na koja se vredi odvažiti kako bi pozitivne promene došle u život.

(Šta smo naučili od Louise Hay + 12 afirmacija za uspešan život)

Odvojite vreme za sebe

Koliko god želeli da stalno budete aktivni, ponekad je radi produktivnosti kako u poslovnom tako i u privatnom životu važno odvojiti vreme samo za sebe.

Ponekad to znači isključivanje telefona nakon posla, šetnja bez proveravanja društvenih mreža, čišćenje stana uz omiljenu muziku ili odlazak u obližnji spa centar na omiljeni tretman. Takođe, važno je da prepoznate i toksične odnose, tačnije ograničiti druženje s ljudima koji nam crpe energiju. Svi smo se barem jednom vratili sa kafe premoreni i bezvoljni.

Pozitivne promene započinju upravo poduzimanjem svih potrebnih koraka kako bi svoje vreme zaštitili i maksimalno iskoristili na stvari koje nas vesele. To će često podrazumevati da neka druženja morate da proredite ili čak potpuno izostavite sa popisa prioriteta.

Ako sami ne naučite da cenite svoje slobodno vreme i trenutke privatnosti, vrlo je verovatno da to neće znati ni drugi.

Postavite jasne granice! 

Sledite svoje snove i prihvatite rizik

Sigurno ste mnogo puta čuli ovu rečenicu, koja zvuči kao pravi kliše. Slediti svoje snove, znači krenuti za onim što vas uzbuđuje i intrigira bez straha od neuspeha. Često se događa da na nekoliko uzastopnih prepreka reagujemo odustajanjem ili nedostatkom volje.

No, pozitivne promene neće doći same od sebe, stoga je potrebno pronaći ohrabrenje i napraviti prvi korak koji će iste i pokrenuti.

Ako već duže vreme priželjkujete pokretanje sopstvenog biznisa i skok u poduzetničke vode, napravite plan i odvažite se! Trud koji ste uložili na radnom mestu možda je prošao nezapaženo, zauzmite se za sebe i porazgovarajte sa nadređenima.

Možda ćete se prijatno iznenaditi kada uspete da pronađete zajednički dogovor, a uz to ćete se osećati mnogo samouverenije i ponosnije jer ste uspeli da ispregovarate nešto dobro za sebe.

Ne doživljavajte kritike lično

Pozitivne promene ne dolaze bez kritike, komentara i ponekad, obeshrabrivanja okoline. Kroz život odrastanjem, na razne načine privikavamo se na to. Kroz odnose sa ljudima najbolje vežbamo to da kritike ne doživljavamo uvek lično.

Svaki savet nije nužno i kritika, ali se ipak ogradite se od negativnih komentara. Budite sigurni da će oni uvek pristizati, pogotovo od ljudi koji vam i nisu toliko bliski. Najbolje možemo sagledati današnji trend komentarisanja slika na društvenim mrežama.

Internet je mesto koje ne možemo kontrolisati i sve što je objavljeno, javno je dostupno širokoj publici.

Ohrabrenje upravo potražite u tome. Zavirite na fotke blogerki i ubrzo ćete shvatiti kako svaki komentar nije nužno i odraz realnosti, a pogotovo ne istina o određenoj osobi. Ako se ipak teže nosite sa komentarima iz okoline, analizirajte tvrdnje i objektivno procenite ima li u njima istine, a ako je odgovor ipak da, onda razmislite kako na njih možete uticati. 

Preuzeto sa portala: Journal.hr