Da li vam je poznat osećaj nakon poslovnog uspeha ili položenog ispita kada ste toliko srećni da vam se čini da se morate nagraditi sebe?

Svakako svi to zaslužujemo, ali čim pomislimo na nagrađivanje samog sebe, misli nam nekako odmah idu na čašćavanje večerom u finom restoranu ili pak trošenju novca u kupovini odeće, obuće ili detalja za dom.

Međutim, okrenemo li se psihologiji, možemo primetiti da je sastav nagrade u srži našeg vaspitanja.

Još otkako smo u školi videli da učenje za sobom nosi nagradu, dobru ocenu i često pohvalu okoline, ta se ideja prenosi i u odrasli život, što je posebno izraženo ako smo vaspitani tako da smo za petice dobijali još i nagrade u obliku materijalnih stvari ili pak čašćavanja poslasticom i slično.

(Toksično okruženje: 9 znakova koji će vam pomoći da prepoznate zlobne osobe)

I upravo zato svaki put kada postignemo neki uspeh, pojavi se želja da nagradimo sebe hranom ili kupovinom.

(Psihologija šopinga: 3 razloga zašto kupujemo odeću koja nam ne treba)

Ali postoje i drugi načini nagrađivanja sebe koji čine mnogo manje štete za naš novčanik, a njihove dobrobiti mogu biti višestruke.

Zaplešite kao nikada pre

Pojačajte omiljenu muziku i plešite kao da niko ne gleda.

Ne samo da će pozitivne note zadržati vaše dobro raspoloženje nego ćete i potrošiti kalorije. Naime, osoba od 60 kilograma u sat vremena plesa može potrošiti oko 300 kalorija, a ujedno ćete i zategnuti svoje telo. Prepustite se ritmovima i nabacite osmeh na lice.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/