Nije bilo uopšte tako davno kada su se žene izborile ako ne za jednaka, onda svakako za mnogo veća prava no što su ih imala do tada, Cetkinova je naime  na ulice izvela hiljade žena te1889.

One su želele da se njihov glas čuje jednako kao i muški, marširale su za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost.

I dobile su je (uglavnom), ali to ste znali.

Ono što verujemo da mnogi muškarci ne znaju, ali znaju da bi bio red da se za taj famozni 8. mart kupi karanfil, pokloni čokolada, a možda i parfem, jeste šta to žene zaista žele da dobiju na poklon tog famoznog 8. marta?

Na pucamo ovde na mir u svetu i jednaka prava za sve, to želimo svakako, to se od pamtiveka podrazumeva.

I da, da znamo: treba poklanjati svakog dana, ne samo onda kada svet u svom velikom kalandaru zaokruži datum i odluči da bi svi trebalo da ga slave.

Realni smo.

Ovo je dan kada će većina žena zaista dobiti poklon, htele to one ili ne, smatrale to neoriginalnim ili ne.

Većina žena dobiće taj poluocvali karanfil u celeofanu.

Ali žene ne žele to, zaista ne žele umirući cvet.

Ako je ovo već zvanično njihov dan, svet je tako odlučio, da se međunarodno slavi, dajte im onda onoliko koliko možete, ako već zaista imate istinsku potrebu da poklonite, a ne biste verovali koliko je to malo zapravo.

Naime, kada se sve sumira, sve naše različitosti, individulanosti i godine, stvari su vrlo proste i savršen poklon se svede na znak pažnje od srca.

Ako je to cvet, neka bude u njenoj omiljenoj boji.

Ako je to knjiga, neka bude od njenog najdražeg pisca ili neka se bavi temom koja je trenutno interesuje.

Ako je to večera, spremite je vi.

Ako je to vino, neka bude iz njene omiljene čaše uz film koji joj se baš gleda.

Personalizovano, to je reč koja vam treba ako želite malo više da se potrudite.

Ali dok god je od srca, cvetak ubran u parku je sasvim ok, mnogo više od karanfila.

Želimo mi i više i drugačije, a evo kako to izgleda rečeno na keca u rasponu od 23 do 50 godine, a vi čitajte i mislite o tome:

"Orgazam"

Violeta, 23. godine

"Prijavu makar na određeno i veću platu. To mi zvuči kao pravi "poklon" u skladu s ovim danom borbe za prava žena. A ako ne to, onda bar od muža - evo ti ljubavi slobodan dan od čuvanja deteta, idi popij kafu, sredi nokte, kosu, kupi sebi nešto lepo, neku knjigu na primer, pa možda isto izlet u Novi Sad na dan. Ali kapiram da ništa od svega toga.."

Tijana, 33. godine

"Ah, toliko želja imam, ali najdraži su mi mali "personalizovani" pokloni, pokloni sa porukom, pažljivo odabrani, bilo da je u pitanju cvet, čokoladica ili miš za laptop (to mi je poklonio mlađi sin za prošli rođendan - "da se mama ne muči više" :)) Volim kada se neko potrudi da me iznenadi, onako slatko i s ljubavlju. A sama sebi bih volela da poklonim neko, recimo, lepo putovanje ovog proleća."

Nataša, 41. godina

"Knjigu, cveće, biljku ili ako već mogu da biram, nekretninu i školarinu za master. Ha, ha, ha zezam se (ali se ne zezam)."

Anja, 23. godine

"Mir, tišina, prazan stan, ceo dan samo za sebe."

Spomenka, 28. godina

"Prija mi pažnja, obradujem se svakom poklonu, i ne "gledam im u zube", ali moram da napomenem da više volim da dobijem biljku u saksiji nego rezano cveće."

Vera, 50 godina

"Veliki sam fan gestova, ali prezirem klišee. Originalno i od srca, makar to bila samo zanimljiva poruka uz sličicu koja samo meni - nama nešto znači."

Maja, 33 godine

"Pošto mnogo volim da dobijam poklone, cenim svaku priliku u kojoj se to može desiti. Neću ništa skupo, ali hoću puno i hoću ceo dan...svaki dan: komad voća, knjigu, sok, kolač, elektronski ili cvet u saksiji (pošto se trudim da ne ubijam žive stvorove tj biljke)."

Brana, 38 godina

Tekst: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/