Oni su ti koji su od uobičajenih, svakodnevnih životnih stvari, stvorili glamuroznu sliku koju želimo da kopiramo u raznim aspektima. 

To posebno važi za sferu modnog i beauty sveta, ali i kompletan lifestyle praktično  možete iz glave navesti, to su ti određeni motiva koji francuski život čine toliko poželjnim i njima svojstvenim. 

Majice na pruge, beretke, crveni ruž, baget iliti popularno zvani “francuz”, kroasani, makaronsi, sir, maslac, ona specifična "ne sais quoi" nonšalantnost, kao da se uopše ne trude, a izgledaju savršeno šik u svakom životnom pogledu.

I zato želimo da primenimo ovaj metod, jer oni zaista znaju kako da iskoriste svaki slobodan trenutak za uživanje, znaju kako da se posvete sebi i kreiraju atmosferu opuštanja

Ali šta je to što Francuzi znaju o uživanju, a mi bi tek trebalo da naučimo?

Onako kako započnete dan, tako će on i izgledati. Iskočite li iz kreveta već kasneći, jutro ne može proći mirno, već ste u startu osuđeni na stres. Prvo morate da ustanovite zdravu rutinu spavanja, posvetite se sopstvenom duhu i telu na vreme, kako bi mogli ujutro da se probudite čak i malo ranije. 

(Ugledna Parižanka otkriva kako Francuskinje ostaju lepe i mladolike u pedesetim godinama)

Skuvajte kafu, pripremite doručak, uživajte u mirisima i ukusima, zaboravite na mobilni i radni dan i posvetite se trenutku. Ako dan počne lagano, barem ćete imati tu oazu mira, čak i ako znate da svi ostali sati u danu nose haotičnost.

Francuzi tradicionalno jedu mnogo, a zapravo uopše ne izgleda tako. Peciva i hlebovi svih vrsta, neodoljive poslastice, tone sira i maslaca, sve je to ukorenjeno u njihovu kulturu, ali to nipošto ne biste rekli kada obratite pažnju na njihovu liniju. Tajna je u tome da znaju kako uživati, ali znaju i kada stati. Ne uskraćuju sebi sitnice koje ih usrećuju, poput slatkiša ili kroasana zato što su puni šećera, masti, ugljenih hidrata, niti će sebe zbog toga kinjiti. Zato vrlo često pripremaju velike večere za prijatelje i porodicu, posvećuju vreme svakom sastojku, svakom zalogaju, svakoj misli.

Francuzi jedu sezonski, jedu sve, ali razmišljajući o tome što jedu - što znači da će sa uživanjem pojesti komad torte na tanjiru, znajući da ostatak dana ni u čemu nisu preterivali i da sebe mogu nagraditi.

Samo jedna šetnja ulicama Pariza dovoljna je da zaključite da Francuzi mnogo polažu u izgled i stil, sa svakim detaljem na svom mestu, ali istovremeno su opušteni i nose to bezbrižno. Pa koliko je samo modnih muza poteklo iz francuske kulture, a koliko ih i dan danas nastavlja nasleđe onih najvećih poput Coco Chanel, Brigitte Bardot, Françoise Hardy, Juliette Gréco… 

(6 zlatnih pravila francuskog stila (za koje sigurno niste čuli)

Teško je opisati šta ih čini toliko drugačijima, ali odmah je jasno da se izdvajaju iz mase svojim neobaveznim izgledom u koji je uloženo mnogo truda. Francuzi i Francuskinje znaju šta znači kreiranje svog sopstvenog stila i odanosti njemu.

Oni biraju uglavnom klasične, bezvremene komade, mirišu savršeno, imaju frizuru koja samo izgleda kao da ste upravo ustali iz kreveta, a to ih sve, uz neodoljivi naglasak, čini toliko privlačnima čitavom svetu.

Francuzi znaju kako živeti u trenutku. Počevši od samog jutra, nastavljajući kroz dan i dalje kroz čitav život, ne žele komplikovati stvari.  Vikendi će uvek biti rezervisani za druženje sa najdražima, provedeni u obilascima galerija, u šetnjama parkovima, u piknicima na osunčanim travnjacima, a piknik ritom nikada ne može proći bez probrane selekcije finih zalogaja i pića koja ih prate. Zamislite samo trešnje u cvatu, sunčeve zrake koje vas miluju, ćebence u parku, korpu za piknik i osvježavajuće piće u ruci. 

Živeti na francuski način u startu se možda činiti komplikovanije nego što jeste, ali lako se uklapa i u naš mindset, samo treba da znamo kako da usporimo i prepustimo se svemu na potpuno hedonistički način. 

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/