Njegove fotografije objavljuju se u najvećim svetskim magazinima. On ima „oko“ za pravi trenutak kada će nastati besprekorna fotografija. U razgovoru za ELLE otkriva kako je street style evoluirao, gde pronalazi inspiraciju i kakav je odnos između fotografa i influensera…

Koliko se street style scena promenila u odnosu na to kakva je bila kada si počinjao da se baviš ovim poslom?

Street style scena je u konstantnoj evoluciji. Počeo sam da se bavim street style fotografijom pre više od deset godina. Tada su fotografi morali da traže dozvolu od osoba čiji im se stil dopada da ih uslikaju. Situacija se danas u potpunosti promenila. Rekao bih da je sada u neku ruku sve manje „prirodno“. Postalo je sve teže pronaći spontanost koja je tipična za ulični stil.

Kakav je odnos street style fotografa i influensera? 

Imamo veoma dobar odnos. I jedni i drugi radimo posao koji nema standardno radno vreme. Srećemo se na raznim krajevima sveta i privatno se družimo čak i izvan okvira Nedelja mode.

Da li više voliš da slikaš poznate ličnosti i influensere ili neka nova lica koja imaju zanimljiv stil, ali nisu poznata javnosti?

Za mene nema velike razlike. Inspiracija za fotografiju dolazi nevezano od toga o kojoj je osobi reč. Imao sam priliku da fotografišem poznate ličnosti i influensere koji su veoma poznati i to je bilo sjajno iskustvo. Međutim, neke od mojih omiljenih fotografija jesu upravo one na kojima su osobe, ne tako poznate javnosti, ali koje po mom mišljenju predviđaju trendove i modu koja tek dolazi.

Koji grad (Nedelja mode) te najviše inspiriše i gde najviše voliš da fotografišeš?

To je svakako Pariz, moj nadraži grad. Tamo sam veoma često i osećam se kao kod kuće. Po mom mišljenju, Nedelje mode u Parizu jesu upravo one koje u najvećoj meri inspirišu i diktiraju modu narednih sezona. Kada sam u Parizu, uvek pronalazim nove ideje i dobijam konstantnu inspiraciju i nikada mi neće dosaditi da otkrivam nove uglove ovog grada.

Mesec mode je uveliko u toku: koji su to trendovi koje trenutno najviše pratiš i trudiš se da budu zastupljeni na fotografijama? (U ovom momentu upravo razgovaramo u Parizu)

Muška Nedelja mode samo što se završila i počinje Haute Couture. Jedna od kolekcija koja mi je naročito zapala za oko je jesen-zima 2019, kuće Louis Vuitton. Volim šarene printove i veoma mi se dopao taj pop stil koji je u isto vreme veoma nostalgičan. Inače, naročito volim aksesoare. Mislim da definitivno mogu da naprave razliku, čak i na jako jenostavnoj kombinaciji. Pravi aksesoar daje to nešto malo što uspeva da dominira čitavom fotografijom. 

Ko su u ovom trenutku najveće zvezde street stylea po tvom mišljenju i šta ih je dovelo do toga?

Smatram da je ceo svet street stylea je toliko širok da se ponekad čak odvaja od sveta mode i vraća svojim istinskim korenima. Ne bih znao da dam baš imena zvezda street stylea, ali se uvek setim anegdote o jednoj od mojih omiljenih fotografija koja je nastala tokom jedne od prvih sezona Nedelja mode u Parizu. Išao sam u pravcu mesta gde se održavala jedna revija i pogrešio ulicu. Tada sam slučajno naišao na gospodina koji po svim izgledima nije bio neko iz sveta mode. Imao je sjajan stil i stav koji je zapravo dominirao. Zastao sam da ga uslikam i upravo ta slika bila je izabrana i objavljena u nekim poznatim svetskim magazinima. To definitivno potvrđuje moj stav da je street style „demokratski“ i da svako može vladati scenom. Ono što te čini drugačijim jesu ličnost, stav i način života.

Tekst: Petar Spasojević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/