Ko zna kakvu bi sudbinu veliki muzičari, umetnici, filmski stvaraoci i pisci doživeli da nije bilo njihovih mudrih, strpljivih i brižnih žena koje umeju da vole i razumeju. 

(Ko su žene koje zapravo podižu kraljevsku decu i kakve sve torture moraju proći)

Ekstremno talentovani i izuzetni umetnici često imaju i nezgodnu narav, kao i poseban način života koji je trebalo ispratiti. 

Ipak, one su bile tu, i odajmo im počast za sve što su preživele!

Mercedes Bracha Pardo

Iza velikog pisca kao što je bio Gabriel Garcia Marquez, podrazumeva se da je stajala velika žena. Mercedes Barcha Pardo je upoznala Gabriela kada je bila još u školi. Ona je imala samo devet godina, a on je bio pet godina stariji od nje. Pisac će kasnije govoriti da je već tada znao da je ona žena koju će oženiti. Bili su još deca kada je zaprosio. Par se venčao, 1958. godine, a prvog sina su dobili godinu dana kasnije.

Ona je bila njegov oslonac, njegova podrška u životu i radu. Zahvaljujući njoj i roman "Sto godina samoće" stigao je do urednika tako što je Mercedes prodala fen da plati troškove pošiljke rukopisa jer Garcia nije imao ni za toliko.

Upravo za taj roman pisac dobio je Nobelovu nagradu.

Veliki deo života Garcia nije imao ništa, ali opet je imao sve jer je pored njega uvek stajala njegova Mercedes.

Bili su u braku punih 56 godina, a razdvojila ih je njegova smrt. Iz velike ljubavi rodila su se dva sina Gonsalo i Rodriguo.

Yoko Ono

Fanovi Bitlsa često krive Yoko za raspad legendarne grupe, ali teškoće u saradnji postale su očigledne i pre nego što je John Lennon upoznao Yoko. 

Yoko je predstavila mladog Lennona magičnom i nepoznatom svetu kreativnosti: avangardnim slikarima, književnosti, i ekstravagantnim performansima. Zahvaljujući Yoko, John Lennon je lansirao svoj solo album, a naslovna pesma "Imagine" postala je internacionalna himna za hipije. Lennon je jednom rekao da je samo sa njom istinski srećan, i da Yoko i on imaju jednu dušu i dva tela.